Sałatka owocowa …

Opublikowano: 16-06-2009


… ze świeżą mietą i białym kremem balsamico 

Składniki dla 4 osób:
1 wyfiletowana pomarańcza
1 wyfiletowany czerwony grejpfrut

 1 wyfiletowany żółty grejpfrut
1 melon galia
½ pęczka świeżej mięty

Sos vinaigrette:
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
50 ml białego kremu balsamico
1 łyżka octu winnego
1 łyżeczka musztardy Dijon

8 posiekanych listków mięty

Sposób przygotowania:
Z melona wydrążyć kulki, połączyć z filetowanymi owocami i odstawić do lodówki. Wszystkie składniki sosu zmiksować, dodać posiekaną miętę, a następnie całość doprawić do smaku wedle własnego gustu.
Owoce przełożyć do miseczek, skropić sosem i udekorować świeżą miętą.

 Wiecej przepisów w ksiązce Roberta Sowy „W poszukiwaniu smaku doskonałego”