Składniki:
• 500 g ugotowanego grochu żółtego
• 1 cebula dymka
• 1 biała rzodkiew
• 1 marchewka
• 1 cytryna
• 150 ml słodkiej śmietanki
• 200 g masła
• 300 g filetu z halibuta
• 1 ostra papryczka
• 100 g groszku cukrowego
• 2 ząbki czosnku
• 50 g marynowanego imbiru
• 1 pęczek świeżego majeranku
• 150 ml białego wina
• 2 jaja
• 3 łyżki otrąb owsianych
• sól, pieprz, oliwa |
|
• do miksera wkładamy ugotowany groch, posiekany czosnek, 1 żółtko, 1 całe jajo, otręby owsiane, miksujemy na gładką masę |
|
• przekładamy do miski i dodajemy posiekany majeranek, miękkie masło, sól, pieprz i posiekany marynowany imbir, dokładnie wszystko mieszamy; jeśli masa jest zbyt rzadka, dodajemy jeszcze otrąb |
|
• filet halibuta czyścimy, zdejmujemy skórę, tniemy na kawałki wzdłuż, solimy i pieprzymy |
|
• na blachę z pergaminem kładziemy warstwę musu z grochu grubości 0,5 cm, układamy na niej kawałek fileta (musi być mniejszy niż warstwa musu) |
|
• nakładamy na filet kolejną warstwę, równamy tak, by mus dokładnie pokrył rybę, polewamy oliwą; tak pokrywamy musem pozostałe kawałki ryby |
|
• wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 160–170°C przez 12–15 minut, w zależności od grubości ryby |
|
• marchewkę i białą rzodkiew kroimy w cienkie długie paseczki (grubości zapałki) |
|
• groszek cukrowy wrzucamy do wrzątku, blanszujemy, a następnie hartujemy w zimnej wodzie; kroimy w paseczki tak jak marchew i białą rzodkiew |
|
• na rozgrzaną patelnię lejemy oliwę, wrzucamy marchewkę i białą rzodkiew, smażymy, dodajemy dymkę pokrojoną w piórka, sól, pieprz, posiekaną skórkę z cytryny, rozgnieciony ząbek czosnku |
|
• chwilę podsmażamy, dodajemy odrobinę wina i masło, dusimy |
|
• dodajemy groszek cukrowy i odrobinę wody, doprawiamy listkami świeżego majeranku, solą i pieprzem |
|
• na rozgrzaną patelnię wlewamy wino, sok z cytryny, dodajemy rozgnieciony czosnek, sól i pieprz |
|
• kiedy wino się zredukuje, wlewamy śmietankę i stale mieszając na małym ogniu dodajemy kawałki masła; kiedy masło dokładnie się rozpuści (jak mówią kucharze – zostanie wklepane) sos jest gotowy |
|
• na talerz wykładamy ciepłą sałatkę z groszku, obok wyjętego z pieca halibuta, zapieczonego w musie (możemy obciąć końce, aby pokazać rybę), naokoło lejemy sos, dekorujemy majerankiem i papryczką |
|
|