• filety jesiotra czyścimy i kroimy w romby pod skosem, przekładamy do miski i marynujemy w soli, pieprzu, oliwie i soku z kiszonej kapusty (dobrze jest odstawić na 2–3 godziny)
• zamarynowane filety posypujemy z obu stron ziarnami kminku i smażymy na złoty kolor z każdej strony na rozgrzanej patelni z oliwą
• obrane jabłko kroimy w drobną kostkę, cebulę w piórka, podsmażamy je w rondlu na oliwie
• dodajemy posiekane ugotowane suszone grzyby i ostrą papryczkę, podsmażamy i dodajemy grubo przesiekaną ugotowaną już kiszoną kapustę
• dodajemy słodką śmietankę i posiekane ziarna czerwonego pieprzu z zalewy
• dusimy aż śmietanka się nieco zredukuje, na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę skórkę z ciemnej bułki, aby wchłonęła nadmiar sosu z kapusty
• na talerz wykładamy kapustę, na nią układamy usmażone filety z jesiotra, dekorujemy talerz ostrą papryczką, ziarnami pieprzu, listkami bazylii i oliwą