Majówka po gruzińsku – pomysły na dania z grilla
Opublikowano: 20-04-2021
Długi weekend majowy to idealna okazja na spędzenie czasu w ogrodzie i wspólne grillowanie. Oprócz tradycyjnych dań, warto udać się w kulinarną podróż do Gruzji i wypróbować kaukaskie smaki. Poniżej przedstawiamy gruzińskie inspiracje idealne na grilla!
Szaszłyki po gruziński
Składniki:
- 700g łopatki wieprzowej
- 2 duże cebule
- 2 cukinie
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
W dużej misce wymieszaj pokrojoną w grubą kostkę wieprzowinę, startą na tarce cebulę, sól i pieprz. Przykryj miskę folią i marynuj mięso przez co najmniej 2 godziny. Jeśli używasz drewnianych patyczków, namocz je w wodzie przez ok. 30 minut – w tej sposób uchronisz je przed przypaleniem na grillu. Pokrój w plastry cukinię, a pomidorki przekrój na pół. Z tak przygotowanych składników przygotuj szaszłyki i grilluj je około 15-20 minut, obracając co jakiś czas.