Letnie koktajle

Opublikowano: 21-07-2021

Najlepsze letnie koktajle, których spróbujesz podczas World Class Cocktail Festival – PRZEPISY!

Do 1 sierpnia trwa czwarta edycja World Class Cocktail Festival. To doskonała okazja do spróbowania światowej klasy koktajli stworzonych przez mistrzów sztuki barmańskiej. Rezerwacje trwają na https://cocktailfestival.pl/. Autorskimi przepisami na letnie i orzeźwiające kompozycje podzielili się z nami barmani z warszawskich, lubelskich i rzeszowskich koktajlbarów, biorących udział w Festiwalu. Jesteście ciekawi jak je przygotować? Sprawdźcie!

 

NOCNY PORTIER – LUBLIN

Koktajl Mango Kong

 

Przyjemnie orzeźwiający koktajl z owocową słodyczą.

 

Składniki:

●     40 ml Captain Morgan White Rum

●     40 ml kordiału mango-limonka

●     8 listków bazyli.

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki wlewamy do shakera, bazyli dajemy klapsa i dorzucamy do shakera. Całość energicznie wstrząsamy i przelewamy przez double strainer do szklanki typu tiki, na kruszonym lodzie. W upalny dzień koktajl można dopełnić lemoniadą bądź tonikiem.

Dekorujemy szczytem bazyli.

ZEST – RZESZÓW

Koktajl VIOLET

 

Bardzo charakterystyczny i zróżnicowany w smaku koktajl. Zdecydowanie dedykowany płci pięknej. Violet łączy w sobie słodkie smaki kokosa i fiołka zgrabnie ukrywając moc jaką daje mu Biały Rum i wino musujące.

 

Składniki:

●     40ml Captain Morgan White (infuzowany herbatą Butterfly Pea Tea)

●     20ml likieru kokosowego

●     20ml soku z limonki

●     10ml syropu violet (monin)

●     10ml syropu coco (monin)

●     Top up – wytrawne wino musujące lub gazowane

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki oprócz wina wlewamy i mieszamy w shakerze z lodem, następnie przelewamy całość do schłodzonego wcześniej kieliszka do szampana. Dopełniamy winem musującym, i mieszamy za pomocą łyżki barmańskiej.

 

INFUZ: Na 500ml Białego rumu dodajemy około 12-14 gram Butterfly Pea Tea i pozostawiamy na około 6 godzin.

 

LAS – WARSZAWA

Koktajl BURGUND

Owocowy i mocno orzeźwiający. W sam raz na upalne dni!

Składniki na koktajl:

●     40 ml Bulleit Bourbon

●     10 ml likieru fiołkowego

●     10 ml soku z limonki

●     50 ml syropu porzeczkowego

Składniki na syrop porzeczkowy:

●     500 g czarnej porzeczki

●     200 g cukru

●     500 ml wody

●     10 g cukru fiołkowego

●     skórka z grapefruita

Wykonanie:

W pierwszej kolejności przygotowujemy syrop porzeczkowy. Wszystkie składniki na syrop gotujemy, cedzimy przez sitko, a następnie chłodzimy. Tak powstały płyn mieszamy na lodzie wraz ze wszystkimi składnikami na koktajl. Koktajl przelewamy do szkła i dekorujemy według uznani

 

Listę koktajlbarów oraz szczegółowe menu znajdziecie na stronie festiwalu

www.CocktailFestival.pl

 

Daty Festiwalu: 7 lipca – 1 sierpnia 2021 r.

Rezerwacje: https://cocktailfestival.pl