II etap Konkursu dla szkół gastronomicznych za nami
Opublikowano: 28-10-2021
W związku z rozstrzygnięciem Etapu II X edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako ChNP, ChOG i GTS wyłoniono autorów 10 najlepszych przepisów kulinarnych, którzy zostaną zaproszeni do udziału w Ogólnopolskim Finale Konkursu.
Kilkadziesiąt prac nadesłanych z ponadpodstawowych szkół o profilu gastronomicznym z całej Polski oceniła komisja konkursowa składająca się z przedstawicieli Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Pani Izabelli Byszewskiej, Prezesa Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, przedstawicieli Współorganizatorów Konkursu – Pana Łukasza Konika, Prezesa Polskiej Inicjatywy Kulinarnej. Pana Jarosława Uścińskiego, Prezesa Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz Piotra Szczygielskiego, członka Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.
Zgodnie z regulaminem konkursu komisja dokonała oceny merytorycznej przesłanych prac według następujących kryteriów:
- wykorzystanie w przepisach polskich produktów zarejestrowanych lub aplikujących o rejestrację jako ChNP, ChOG i GTS;
- znaczenie wykorzystanych polskich produktów zarejestrowanych lub aplikujących o rejestrację jako ChNP, ChOG i GTS;
- pomysłowość i kreatywność przepisu;
- uzasadnienie wyboru produktów i potraw;
- prezentacja potrawy na podstawie zdjęć;
- forma przepisu, jasność, precyzyjność.
W wyniku przyznanej punktacji wyłoniono autorów 10 najlepszych przepisów, którzy wezmą udział w Finale X edycji Konkursu:
- Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Widzewie – Hanna Owczarz, Piotr Ciesielski, pod opieką p. Katarzyny Rojkowskiej – Puszysta delicja z truskawki kaszubskiej, jabłek łąckich, fasoli Jaś z chrupkim andrutem podana na sosie z wiśni nadwiślańki
- Zespół Szkół Ekonomiczno Gastronomicznych w Tarnowie – Łucja Plebanek, Karol Wajda, pod opieką p. Elżbiety Teper – Młody schab z kością żebrową
- Zespół Szkół Ekonomiczno Usługowych w Żychlinie – Natalia Makowska, Karina Dreszer, pod opieką p. Katarzyny Hryciuk – Makowy sernik na buraczanym brownie
- Zespół Szkół nr 6 w Ełku – Julia Ślużyńska, Marek Romanowski, pod opieką p. Anny Korzeń – Pierś kaczki sous vide z aksamitnym purée z fasoli i gorgonzoli, sosem wiśniowym, pietruszkowym majonezem, czarną soczewicą i pudrem z andrutów kaliskich
- Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Brzostowie – Paulina Misiak, Oliwia Szott, pod opieką p. Dobrochny Szydełko – Nadziewana polędwiczka w pieprzowej skorupce na kremowym sosie serowym, podawana z musem buraczanym na glazurowanej w miodzie gruszce i puree kalafiorowym zamkniętym w chrupiącej otoczce
- Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Widzewie – Magdalena Woźna, Aleksandra Cieślik, pod opieką p. Karoliny Kwaśniak – Słomowskiej – Torcik fantazja orzechowo-migdałowa otulona chmurką śmietany chantilly oprószona malinowym pudrem
- Zespół Szkół Ekonomiczno-Chemicznych w Trzebini – Nikola Burdyl, Paweł Ryś, pod opieką p. Dariusza Łętowskiego – Karp Zatorski w Dolinie Zieleni – filet z karpia z aromatyczną kruszonką z obwarzanka krakowskiego, na puree z fasoli Piękny Jaś z Doliny Dunajca w towarzystwie zielonej doliny na pesto ziołowym oraz z dodatkiem żeli owocowych
- Zespół Szkół Ekonomiczno Gastronomicznych w Żywcu – Martyna Kliś, pod opieką p. Alicji Brody – Ognisko Juhasa
- Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi – Marta Szcześniak, pod opieką p. Marcina Kolasińskiego – W kolorach jesieni
- Zespół Szkół Ekonomiczno Gastronomicznych w Łodzi – Dominik Diug, pod opieką p. Elżbiety Kurowskiej – Smaki Podhala
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Konkurs współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.