Autentyk Ernesta Jagodzińskiego zamknięty
Opublikowano: 03-10-2022
Po 5 latach działalności z kulinarnej mapy Poznania zniknął Autentyk, lokal Oli i Ernesta Jagodzińskich. – Idziemy realizować nasze marzenia i plany – mówią. Executive chefa restauracji można jednak wciąż odwiedzić w studiu kulinarnym Chef’s Table.
– Podjęliśmy decyzję, że Autentyk kończy działalność, a my idziemy dalej realizować nasze marzenia i plany – czytamy w jednym z ostatnich wpisów na Facebookowym profilu poznańskiej restauracji.
Jak mówi nam twórca Autentyku, na decyzję o zamknięciu lokalu złożył się więcej niż jeden powód. Przede wszystkim jednak coraz trudniej było mu pogodzić zaangażowanie w rozwój dwóch miejsc.
– Jest wiele czynników, które skłoniły nas do tej decyzji: rosnące opłaty, podwyżki cen, roszczeniowi pracownicy. Poza tym, prowadzę także studio Chef’s Table i nie dałem rady być obecny w dwóch miejscach naraz. Nadal trochę bym był w Autentyku i trochę w studiu, A ja nie chcę firmowć czegoś, czego nie będę pewien. Wolę skupić się na jednym koncepcie, by móc podpisać się całym sercem pod tym co robię – tłumaczy Ernest Jagodziński.
Goście bliżej kuchni
Chef’s Table działa w formacie studia kulinarnego organizującego warsztaty i szkolenia oraz restauracji typu pop up, w której oprócz Ernesta Jagodzińskiego gotują zapraszani przez niego goście, szefowie kuchni z restauracji w całej Polsce. W kolacji w takim formacie uczestniczyć może do 12 gości, choć zdarza się, że klienci spotykają się w znacznie bardziej kameralnym gronie, chcąc w wyjątkowy sposób uczcić np. rocznicę ślubu.
– W Polsce na tę chwilę nie ma takiego miejsca. Nie da się być bliżej kuchni. Ludzie widzą, jak smażymy, gotujemy, układamy dania. Goście podchodzą, rozmawiają z nami, pytają o to, jak coś jest zrobione, możemy podzielić się wiedzą. To zupełnie inne przeżycie niż zwyczajne pójście do restauracji – opowiada Jagodziński.
Nie mówię „nie”
Zapytany o to, czy zamierza powrócić w przyszłości do prowadzenia bardziej “typowego” lokalu, właściciel Chef’s Table nie udziela jednoznacznej odpowiedzi, choć przyznaje, że nie po raz pierwszy słyszy pytanie tego typu.
– Nie mówię tak, nie mówię nie. W życiu bywa różnie. Kiedyś mówiłem, że nie wyprowadzę się nigdy z Warszawy, a mieszkam już od 10 lat w Poznaniu. Na razie jednak skupiamy się na innym podejściu do restauracji – podsumowuje Ernest Jagodziński.
Źródło: www.ouichef.pl