Ruszyły przygotowania do Bocuse d’Or Poland 2025

Opublikowano: 06-02-2025

Z wielką przyjemnością, pragniemy poinformować, że rozpoczęły się przygotowania do kolejnej polskiej selekcji Bocuse d’Or, największego i najbardziej prestiżowego konkursu kulinarnego dla profesjonalistów w Polsce i na świecie, czyli Bocuse d’Or Poland 2025.

Jestem jeszcze pod ogromnym wrażeniem Wielkiego Finału w Lyonie, podczas którego miałem zaszczyt pełnić rolę jurora technicznego i szczerze mówiąc to wspaniałe przeżycie obserwować determinację szefów kuchni w drodze po marzenia oraz obcować z największymi tuzami tego kulinarnego świata. Z niecierpliwością czekam na polski finał a wcześniej preselekcję, gdyż mam nadzieję, że w tej edycji zobaczymy szóstkę zmotywowanych, ambitnych szefów, którzy podejmą w tym roku rękawicę i staną do trudnej walki o złotą statuetkę Bocuse d’Or Poland 2025, która jest przepustką do europejskiej selekcji – powiedział Adam Chrząstowski, Head Chef Akademii Bocuse d’Or Poland.

Od 2018 roku polskie eliminacje Bocuse d’Or wymieniane są w pierwszym szeregu najbardziej prestiżowych wydarzeń gastronomicznych w kraju.
Od kilku edycji branża ocenia konkurs jako Kulinarne Wydarzenie Roku w Polsce, które skupia wokół siebie największe autorytety szefów kuchni z kraju i zagranicy, partnerów oraz media, gdyż jest to najbardziej pożądany konkurs dla profesjonalistów, którzy chcą wejść do światowej kulinarnej ligi mistrzów, do której pierwszym krokiem jest właśnie krajowa selekcja.

Przed nami już piąta selekcja Bocuse d’Or Poland pod moim zarządzaniem. Za każdym razem polskie eliminacje budzą we mnie ogromne emocje, gdy patrzę na tych młodych ludzi, którzy sięgają po swoje marzenia, gdy największe kulinarne nazwiska światowego formatu przyjmują zaproszenie do jury oraz gdy nasza rodzima gastronomia trzyma kciuki za powodzenie startujących i organizatorów. – mówi Jacek Krawczyk, Prezes Zarządu Bocuse d’Or Poland i dodaje – Tegoroczna edycja będzie nawiązaniem do jubileuszu 30-lecia startu Polaków w światowym finale w Lyonie. Wśród jury konkursu zobaczymy crème de la crème polskich i zagranicznych gigantów kulinarnych. Rok 2025 zaczął się dla nas wspaniale uczestnictwem szefa Adama Chrząstowskiego w jury technicznym w Wielkim Finale w Lyonie, dlatego liczę, że będzie to bardzo dobry bodziec dla najlepszych kucharzy w Polsce, aby wystartować w polskiej selekcji 2025.

Dziś Bocuse d’Or to znacznie więcej niż tylko konkurs gastronomiczny, to laboratorium doskonałości i inkubator talentów, w którym zaangażowanie, pasja, technika i kreatywność determinują najlepszych szefów kuchni.  

Termin i miejsce wydarzenia zostaną podane wkrótce, a dzisiaj to sygnał do weryfikacji planów i ambicji dla finalistów Bocuse d’Or Poland 2025, którzy chcą uchylić drzwi do Kulinarnej Ligi Mistrzów.

www.bocusedorpoland.pl

Biuro prasowe Bocuse d’Or Poland