Kulinarny Puchar Polskiego Mięsa już niebawem!
Opublikowano: 20-10-2025

W poniedziałek, 27 października 2025 roku, odbędzie się kolejna edycja konkursu Kulinarny Puchar Polskiego Mięsa Wołowego i Wieprzowego – wyjątkowego wydarzenia dedykowanego młodym adeptom sztuki kulinarnej.
Konkurs zostanie zorganizowany w Instytucie Kulinarnym Transgourmet w Mysiadle k. Warszawy. Jego głównym celem jest promocja wysokiej jakości polskiej wołowiny i wieprzowiny oraz popularyzacja znaku Produkt Polski.
Laureatów wyłoni profesjonalne jury, w skład którego wejdą uznani szefowie kuchni: Kurt Scheller, Jarosław Walczyk, Bartosz Peter, Wiesław Bober, oraz przedstawiciel organizatora – Związku POLSKIE MIĘSO.
O tytuł zwycięzców rywalizować będzie dziesięć dwuosobowych drużyn, które przygotują:
- Przystawkę: tatar z polskiej wołowiny
- Danie główne: klasyczny kotlet schabowy z polskiej wieprzowiny
Najlepsze duety, które zobaczymy w finale tegorocznej edycji:
- Maria Solińska i Hubert Hyzopski / Zespół Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku
- Faustyna Krupa i Anna Monica / Zespół Szkół nr 7 w Tychach
- Alessia Czyżyk i Magdalena Bławat / Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku
- Agata Wojtasik i Zofia Sierant / Zespół Szkół Gastronomiczno-Usługowych w Chorzowie
- Thomas Courtin i Lilianna Czyż / Zespół Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Zielonej Górze
- Aleksandra Bąkowska i Jakub Nowakowski / Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego im. J.J. Śniadeckich w Poznaniu
- Jakub Markowski i Natalia Wysocka / Zespół Szkół im. ks. Jana Krzysztofa Kluka w Wojewodzinie
- Joanna Pampuch i Mykyta Halushko / Zespół Szkół Zawodowych nr 4 im. Bronisława Koraszewskiego w Opolu
- Dominika Juchniewicz i Julia Torucka / Zespół Szkół Ekonomicznych i Technicznych im. Stanisława Mikołajczyka w Pasłęku
- Jan Adamczyk i Jędrzej Kacprzyk / Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie
Organizatorem i pomysłodawcą wydarzenia jest Związek POLSKIE MIĘSO, a za jego realizację odpowiada Akademia Kulinarna Marcina Budynka. Konkurs objęty został patronatem Klubu Szefów Kuchni, zrzeszającego najwybitniejszych polskich kucharzy.
Projekt finansowany jest z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego i Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.