? 100 ml jogurtu naturalnego ? 2 łyżki ziaren z pestek dyni ? 100 ml oliwy ? 1 łyżka sosu sojowego ? 2 limonki ? 2 łyżki musztardy ? 200 g soli morskiej gruboziarnistej ? 1 kg surowego fileta z łososia ? 1 łyżka miodu ? 100 ml koniaku lub whisky ? 150 g marynowanej dyni ? 100 g kolorowych sałat ? 1 pęczek świeżego koperku ? 4 gałązki świeżego rozmarynu ? sól, pieprz, oliwa
? filet łososia równamy, usuwamy ości za pomocą szczypiec
? w moździerzu ucieramy na jednolitą masę sól morską, listki rozmarynu, sok z limonki i oliwę
? połowę tak przygotowanej soli wykładamy na spód płaskiego naczynia, polewamy miodem, whisky, sokiem z limonki, na wierzch układamy rybę skórą do góry; odkładamy na 12 godzin
? przygotowujemy sos do łososia: jogurt naturalny łączymy z miodem, musztardą, whisky, sosem sojowym, posiekanym koperkiem, mieszamy i dodajemy oliwę, sól i pieprz
? marynowaną dynię miksujemy w naczyniu z musztardą, oliwą, sokiem z limonki i pieprzem na gładką masę
? pestki dyni prażymy na patelni na złoty kolor
? łososia po marynowaniu kroimy w cienkie plastry w poprzek włókien
? na talerzu układamy porwane kolorowe sałaty, obok zmiksowane purée z dyni oraz plastry łososia zwinięte w różyczki
? polewamy sosem koperkowym i posypujemy pestkami z dyni
Dobra rada:
? do marynowania łososia można dodać posiekaną świeżą kolendrę, by nadać mu charakterystycznego smaku, można też zastąpić whisky śliwowicą