? 2 tusze świeżego lub solonego śledzia ? 4 kromki pumpernikla ? 1 żółtko ? sałata frise do dekoracji ? małe kłącze świeżego imbiru ? 1 czerwona cebula ? 1 biała cebula ? pół cytryny ? 1 limonka ? kiełki lucerny do dekoracji ? 150 g mąki ? 150 g masła ? 2 ugotowane buraki czerwone ? 1 ogórek kiszony ? 6 pomidorków koktajlowych ? 100 ml białego wina ? kilka listków selera naciowego ? świeży tymianek ? 100 g mrożonych borowików ? sól, pieprz, oliwa
? chleb pumpernikiel siekamy, dodajemy masło, siekamy dokładnie razem, dodajemy mąkę (w proporcji 3:2:1 ? 3 części mąki, 2 części masła, 1 część posiekanego pumpernikla)
? dodajemy żółtko, dokładnie mieszamy, zarabiamy i przekładamy do lodówki na 20 minut
? wyjmujemy, tniemy na kawałki i wałkujemy na stolnicy na grubość 0,5 cm przesypując mąką
? wycinamy z rozwałkowanego ciasta szklanką lub kieliszkiem kółka
? przekładamy na blachę z pergaminem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190?200°C na 10?15 minut (aż ?ciasteczka? się zarumienią); wyjmujemy z pieca i studzimy
? posiekaną cebulkę szklimy na oliwie z rozpuszczonym kawałkiem masła, dodajemy pokrojone w plasterki borowiki, 2?3 gałązki świeżego tymianku, podduszamy
? wlewamy wino, redukujemy, dodajemy listki selera, pocięte w ćwiartki pomidorki koktajlowe i pokrojonego w kosteczkę buraka, doprawiamy solą i pieprzem
? tusze śledzia filetujemy, usuwamy skórę, drobno siekamy mięso i przekładamy do miski
? dodajemy posiekaną czerwoną cebulę, posiekanego ogórka kiszonego, posiekany imbir, pieprz i oliwę; dokładnie mieszamy
? talerz dekorujemy porwaną sałatą, kiełkami lucerny, listkami natki, świeżym tymiankiem; na wierzch układamy uformowane na łyżkach porcje tatara, przybieramy paskami buraka, ćwiartkami limonki, polewamy sosem borowikowym