Składniki:
? 250 g świeżych prawdziwków ? 1 żółtko ? 3 ząbki czosnku ? 1 cebula ? 200 g jeżyn ? 100 g czerwonej porzeczki ? 100 g koziego białego sera ? 2 łyżki cukru ? 150 g masła ? 300 g mąki ? 1 łyżka stołowa mleka ? 100 g świeżego szpinaku ? pęczek świeżego szczypiorku ? 1 łyżka octu winnego białego ? sól, pieprz, oliwa z oliwek
|
|
? zarabiamy mąkę i masło, dodajemy żółtko, sól i mleko
|
|
? wyrabiamy bardzo krótko, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut, żeby masło stężało
|
|
? po półgodzinie wyjmujemy z lodówki i wałkujemy ciasto na grubość około 0,5 cm
|
|
? przykładamy do ciasta okrągłą foremkę (średnica ok. 10 cm), wokół foremki wycinamy w cieście koło o 2 cm większej średnicy niż średnica foremki, wkładamy ciasto do środka i dociskamy dokładnie do dna i krawędzi
|
|
? nadmiar ciasta ścinamy nożem; żeby ciasto nam nie rosło, nacinamy dziurki nożem na spodzie formy
|
|
? wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180?200 °C około 20 minut
|
|
? przygotowujemy farsz z prawdziwków z kozim serem: prawdziwki kroimy w duże kawałki, cebulę drobno siekamy i przesmażamy
|
|
? dodajemy grzyby i smażymy około 3 minut, dodajemy posiekany czosnek, solimy i pieprzymy
|
|
? na koniec dodajemy kozi ser i posiekany drobno szczypiorek, mieszamy, aż całość się ładnie rozpuści
|
|
? upieczone formy ciasta nadziewamy farszem z grzybów i sera koziego
|
|
? na całość nakładamy kawałek sera i dopiekamy w piekarniku przez 3 minuty
|
|
? na patelni smażymy same kapelusze z prawdziwków do dekoracji babeczek z kruchego ciasta
|
|
? do rondla wsypujemy cukier i robimy karmel, dodajemy jeżyny i ocet winny
|
|
? gotujemy wszystko, aż masa nabierze konsystencji sosu
|
|
? szpinak rwiemy na małe kawałki i układamy na talerzu, dekorujemy szczypiorkiem i czerwoną porzeczką
|
|
? wyjmujemy z piekarnika zapieczone babeczki z prawdziwkami i serem, nakładamy usmażone kapelusze prawdziwków, układamy na szpinaku i polewamy wszystko sosem jeżynowym
|
|
|