Składniki:
• 1 kg filetów łososia
• 2 cytryny
• 3 łyżki ziaren czerwonego pieprzu
• pomidorki koktajlowe do dekoracji
• 1 jajo
• kiełki lucerny do dekoracji
• natka pietruszki
• świeży rozmaryn
• szczypiorek
• świeża kolendra
• 2 gruszki
• 2 jabłka
• 1 limonka
• 60 g masła
• 3 łyżki migdałów w płatkach
• 80 g salsy z mango
• 300 g dyni
• 5 łyżek miodu
• 50 ml śliwowicy
• sól, pieprz, oliwa |
|
• filet łososia czyścimy, wyjmujemy wystające ości szczypcami, odcinamy skórę i kroimy w 3–4 cm kawałki |
|
łosoś 1
• kawałki łososia przekładamy do miski, polewamy oliwą, sokiem z cytryny, solimy, pieprzymy, zalewamy salsą z mango, posypujemy porwaną kolendrą |
|
• marynujemy 4–6 godzin, przekładamy na blachę pokrytą pergaminem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 10–15 minut |
|
• jabłka i gruszki obieramy, kroimy w plasterki, polewamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały, smażymy na oliwie z dodatkiem masła |
|
• do podsmażonych owoców dodajemy 2–3 gałązki rozmarynu, sól, pieprz, 2 łyżki miodu, śliwowicę i połowę czerwonego pieprzu, rozkruszoną w dłoni |
|
łosoś 2
• kawałki łososia wkładamy do miski, dodajemy 1–2 łyżki miodu, sól, pieprz i sok z limonki |
|
• zanurzamy w rozmąconym jaju i obtaczamy w płatkach migdałów rozsypanych na desce |
|
• smażymy na delikatnym ogniu (aby nie spalić migdałów) na złoty kolor z obu stron |
|
• zdejmujemy z patelni i dopiekamy w piekarniku wraz z łososiem 1 przez ostatnie 5 minut przed wydaniem |
|
• dynię obieramy, kroimy w plasterki, smażymy na oliwie z masłem |
|
• dodajemy sok z cytryny i limonki oraz pokrojoną w cieniutkie paseczki skórkę z cytryny (wyłącznie żółtą część, bez białego albedo); dodajemy łyżkę miodu, gałązkę rozmarynu, czerwony pieprz; dusimy przez 10 minut |
|
a gdy wszystko jest gotowe…
• na jeden talerz kładziemy gruszki z jabłkami, na to upieczonego w salsie łososia 1; przybieramy pomidorkami, lionką i pietruszką |
|
• na drugi talerz kładziemy usmażoną dynię, na to łososia w migdałach, dekorujemy sałatą, kiełkami, listkami natki, pomidorkami, szczypiorkiem i plasterkami limonki |
|
|