Łosoś z limonką i sosem z mango Opublikowano: 10-07-2009 Składniki: • 4 pędy selera naciowego • 50 ml białego octu winnego • 4 łyżki słodkiej śmietanki • 1 mango • 4 pomidorki koktajlowe • 1 limonka • 2 ząbki czosnku • 350 g filetu z łososia • natka pietruszki • kilka łyżek mąki pszennej • 3 łyżki cukru • 100 ml bulionu warzywnego • sól, pieprz, oliwa • filet łososia okrawamy ze skóry, czyścimy z ości i tniemy na plastry w skos • solimy, pieprzymy, oprószamy mąką i smażymy na rozgrzanej oliwie na złoty kolor z obu stron • przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem, na każdym kawałku ryby kładziemy 2 plasterki osolonej limonki • wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C na 2–3 minuty przed podaniem • obieramy mango ze skóry, odkrawamy od pestki i kroimy w drobne kawałki • do rozgrzanego rondla wsypujemy cukier, rozpuszczamy, dodajemy mango, podduszamy, dolewamy octu i bulionu • gotujemy, aż zgęstnieje, dolewamy śmietankę, solimy do smaku i miksujemy na gładko • pędy selera naciowego tniemy w cienkie plasterki, smażymy na oliwie, dodajemy czosnek plasterkach, sól, pieprz • na koniec dodajemy pomidorki pokrojone w ćwiartki, chwilę smażymy, zdejmujemy z ognia, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i mieszamy • na talerz wykładamy ciepłą sałatkę z selera, na to kawałki ryby z limonką z pieca; polewamy sosem z mango, dekorujemy listkami natki pietruszki Przygotował Karol Okrasa