Mintaj z soczewicą w sosie limonkowym Opublikowano: 10-07-2009 Składniki: • 200 g filetów z mintaja • 100 g suszonej soczewicy • 1 łyżeczka curry • pęczek młodej cebulki • 100 ml białego wytrawnego wina • 4 łyżki słodkiej śmietanki • 3 żółtka • 2 ząbki czosnku • 1 limonka • sól, pieprz, oliwa z oliwek • namoczoną przez noc suszoną soczewicę (może być różowa lub zielona) przesmażamy na oliwie • dodajemy sól, pieprz, rozgnieciony czosnek, curry, śmietankę, ewentualnie odrobinę wody, gdy masa będzie zbyt gęsta • filety mintaja czyścimy, kroimy na kawałki, marynujemy w soli, pieprzu i soku z połowy limonki • smażymy na oliwie kładąc od strony skóry • na tej samej patelni podsmażamy przekrojone na pół młode cebulki; dodajemy usmażoną rybę i trzymamy w cieple • w rondelku mieszamy 3 żółtka, sok z połowy limonki, białe wino, sól i pieprz; ubijamy trzepaczką, trzymając rondelek na małym ogniu • na koniec dodajemy skórkę z limonki, pociętą w drobniutkie paseczki • na spód talerza żaroodpornego kładziemy soczewicę, na nią filety mintaja i cebulkę; całość polewamy sosem limonowym • wstawiamy na parę chwil do gorącego piekarnika, tak aby sos ładnie się zapiekł Dobra rada: • zamiast soli można użyć innej delikatnej białej ryby, np. sandacza Przygotował Karol Okrasa