• filet z łososia oskórowujemy, czyścimy z ości i kroimy w paski o szerokości 1,5 cm
• przekładamy do miski i mieszamy z marynatą: poszatkowaną świeżą kolendrą, posiekaną czuszką, oliwą, solą, pieprzem, octem ryżowym i wermutem; marynujemy około 10 minut
• odsączamy z marynaty i przekładamy na talerz z papierowym ręcznikiem
• mąkę, proszek do pieczenia, koncentrat pomidorowy, posiekaną czuszkę i kolendrę, resztę marynaty od łososia i wodę mieszamy w naczyniu do uzyskania konsystencji gęstej śmietany
• kawałki łososia zanurzamy w cieście do połowy i delikatnie przekładamy do rondelka z gorącym olejem
• smażymy każdy kawałek na złoto, wyjmujemy łyżką cedzakową i od razu wykładamy na talerze
• w misce mieszamy jogurt, sól, pieprz i posiekaną kolendrę
• na talerzu układamy liście szpinaku poprzekładane plasterkami oscypka, polewamy sosem jogurtowym i układamy kawałki tempury z łososia