Musy w kieliszkach Opublikowano: 10-07-2009 Składniki: ? 1 bagietka ? 250 zmielonego sera twarogowego ? suszone owoce i warzywa do dekoracji ? 1 awokado ? 4 ząbki czosnku ? 2 papryczki chili ? 50 g suszonych pomidorów ? 8 plastrów salami ? 150 g ugotowanej brukselki ? 1 łyżka ziaren sezamu ? 1 pomarańcza ? 20 g paluszków grisini ? świeże zioła ? różne rodzaje sałaty ? 150 g ugotowanego selera korzeniowego ? kiełki lucerny i słonecznika ? 8 pomidorków koktajlowych ? 150 g upieczonego łososia ? 150 g pasty z czarnych oliwek ? 150 g ugotowanej marchewki ? sól, pieprz, oliwa Mus z łososia: ? łososia i ser wkładamy do miksera i miksujemy na gładko ? przekładamy do miski, dodajemy posiekane suszone pomidory, sól, pieprz i oliwę, dokładnie mieszamy ? przekładamy do kieliszków, dekorujemy suszonymi warzywami i ostrą papryczką Mus z marchewki i awokado: ? obrane i pokrojone awokado miksujemy z ugotowaną marchewką, dodajemy sok z cytryny (może być też z pomarańczy), sól, pieprz ? dokładanie mieszamy i przekładamy do kieliszków, zdobiąc kiełkami i pomidorkiem koktajlowym Mus z brukselki i selera: ? ugotowaną brukselkę i ugotowanego selera miksujemy razem na gładko, dodajemy sól, pieprz, jeśli mamy możemy dodać trochę zielonej pasty curry ? dekorujemy suszonymi warzywami, plastrami awokado, kiełkami, listkami sałaty Mus z sera i świeżej bazylii: ? miksujemy ser z listkami świeżej bazylii, dodajemy sól, pieprz, oliwę i posiekane suszone pomidory ? dekorujemy plasterkami salami, sałatą, kiełkami Do przegryzienia: ? bagietkę kroimy na plastry, smarujemy oliwą i pastą z czarnych oliwek, pieczemy w piekarniku na złoto i układamy w kieliszkach na musie ? inne kieliszki dekorujemy paluszkami grisini, które możemy owinąć plastrami salami Dobra rada: ? pasty i dipy na sylwestra możemy przyrządzić z wielu różnych produktów, ważne aby były szybkie w przygotowaniu i efektownie podane Przygotował Karol Okrasa