• filety z sandacza czyścimy, oskórowujemy i mielimy w maszynce; przekładamy do miksera i miksujemy na gładką masę
• gdy będą dobrze zmielone, dodajemy słodką śmietankę i białka jaja, miksujemy aż składniki dobrze się ze sobą połączą, doprawiamy solą i pieprzem; na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i dokładnie mieszamy
• filet z łososia oskórowujemy i kroimy w paski o przekroju kwadratu (1,5 × 1,5 cm)
• zawijamy dokładnie w plasterki salami z kilkoma gałązkami natki pietruszki
• formę do pieczenia pasztetu smarujemy masłem i posypujemy bułka tartą, wykładamy mus z sandacza do połowy wysokości formy
• na mus nakładamy łososia zawiniętego w salami i dociskamy tak, żeby mus otoczył salami, przykrywamy kolejną warstwą musu i wyrównujemy
• posypujemy pasztet suszonym tymiankiem i posiekanym zielonym pieprzem, pieczemy w temperaturze 180 °C przez ok. 10 minut
• koncentrat barszczu mieszamy z musztardą, sokiem z połowy cytryny i cienkim strumieniem dolewamy oliwę z oliwek cały czas mieszając, gdy sos nabierze gęstej konsystencji doprawiamy solą i pieprzem
• podajemy plastry pasztetu z różyczką z sałaty i polewamy sosem buraczkowym
Dobre rady:
• pasztet jest najlepszy, gdy podajemy go na ciepło
• zamiast łososia możemy upiec pasztet z musu rybnego wymieszanego z posiekanym salami