Składniki:
• 2 tusze lina, każda po około 0,5 kg (bez łbów)
• 500 g świeżego szpinaku
• 2 płaty suszonych wodorostów (jak do sushi)
• 5 ząbków czosnku
• 3 łyżki masła
• 150 ml białego wytrawnego wina
• 2 łyżki posiekanej świeżej szałwi
• 6 ziemniaków
• sól i pieprz, oliwa z oliwek
• 5 liści laurowych
• 3 pomidory koktajlowe do dekoracji
• łyżeczka przyprawy uniwersalnej |
|
• rybę sprawiamy i filetujemy, starając się nie poszarpać mięsa – zaczynamy od cięcia wzdłuż struny grzbietowej, potem prowadząc delikatnie giętki nóż, oddzielamy płat mięsa od ości i kręgosłupa |
|
• z filetów zdejmujemy skórę |
|
• ości i resztki z filetowanej ryby gotujemy w wodzie około 20 minut |
|
• odcedzamy i dodajemy liście laurowe, cebulę pokrojoną w ćwiartki oraz rozgniecione ząbki czosnku – mamy wywar do gotowania roladek z lina |
|
• oczyszczone filety rozkładamy na folii spożywczej po dwie sztuki razem, przykrywamy kolejną warstwą folii i rozbijamy delikatnie tłuczkiem na grubość około 0,5 cm |
|
• cztery liście szpinaku parzymy kilka sekund we wrzątku i studzimy |
|
• zdejmujemy górną warstwę folii i układamy na mięsie wodorosty, tak aby przykryły całą powierzchnię mięsa |
|
• warstwę wodorostów przykrywamy liściem szpinaku |
|
• tuż przy jednej z krawędzi układamy w rządku posiekany w plasterki czosnek |
|
• całość zwijamy w folię w kształt rolady – skręcamy oba końce, aby folia przylegała do rolady jak najbardziej ściśle, i jeszcze raz zawijamy w świeżą folię, zabezpieczając roladę przed rozwinięciem się |
|
• w przygotowanym wcześniej wywarze gotujemy rolady około 10 minut |
|
• z ziemniaków specjalną łyżeczką drążymy kulki i gotujemy do miękkości razem z roladami |
|
• przygotowujemy sos: masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy wino i czosnek w plasterkach, a gdy sos zaczyna gęstnieć, wrzucamy posiekaną szałwię, doprawiamy solą i pieprzem |
|
• szpinak myjemy i dusimy na patelni z odrobiną masła, wina oraz startej gałki muszkatołowej |
|
• tuż przed podaniem dodajemy posiekany szczypior z cebuli dymki |
|
• na talerz wykładamy szpinak, dookoła układamy pomidory koktajlowe |
|
• na szpinaku stawiamy roladę przekrojoną ukośnie na pół, polewamy sosem i podajemy |
|
|