• kolendrę siekamy z czosnkiem, dodajemy łyżkę oliwy z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem — tak przygotowaną marynatą nacieramy filety z dorsza
• pora przekrajamy wzdłuż na pół, myjemy, dzielimy na pojedyncze liście, które wrzucamy na minutę do wrzątku
• sparzone liście rozkładamy na desce jeden obok drugiego, tak aby zachodziły na siebie, na nich układamy na nich filety
• zawijamy rybę w liście pora i związujemy sznurkiem
• tak przygotowane filety w liściach pora układamy na blasze wyłożonej pergaminem i pieczemy w piekarniku ok. 15 minut w temp. 180 °C
• przygotowujemy sos maślano-cytrynowy: śmietankę wlewamy do rondla i gotujemy, aż zmniejszy swoją objętość o 1/3; dodajemy masło i sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem
• przyrządzamy kluseczki marchewkowe: marchewkę gotujemy do miękkości i miksujemy na gładką masę
• dodajemy jaja i mąkę oraz świeżo startą gałkę muszkatołową
• ciasto wałkujemy na grubość 1 cm i wycinamy z niego romby
• gotujemy w osolonej wrzącej wodzie 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię
• ugotowane kluseczki dusimy na świeżym maśle z czosnkiem
• z upieczonych dorszy ostrożnie zdejmujemy sznurek
• na talerzu układamy rozetę z kluseczek, polewamy ją sosem, a na wierzchu układamy upieczonego dorsza