Dorsz smażony w orzechach włoskich z duszoną cukinią
Opublikowano: 10-07-2009
Składniki:
• 500 g filetów dorsza ze skórą
• 150 g łuskanych orzechów włoskich
• 8 suszonych pomidorów
• 4 ząbki czosnku
• 2 cukinie
• 2 cebule dymki
• 200 ml słodkiej śmietanki 30%
• 2 jajka
• mąka do oprószania ryby
• filety czyścimy, usuwamy wszystkie ości i skórę, dzielimy na porcje i marynujemy w soli i pieprzu
• orzechy włoskie wkładamy do torebki plastikowej i rozgniatamy na drobne kawałki na desce do krojenia wałkiem lub tłuczkiem
• filety dorsza panierujemy w mące, roztrzepanym jajku i pokruszonych orzechach włoskich, dobrze dociskając, aby się nie odlepiały podczas smażenia
• tak przygotowaną rybę smażymy na wolnym ogniu na złoty kolor z każdej strony
• cukinię myjemy, kroimy na pół wzdłuż, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w poprzek w półplastry grubości 1 cm
• kawałki cukinii smażymy na maśle z dodatkiem dwóch ząbków rozgniecionego czosnku i cebulą dymką, doprawiamy solą i pieprzem, na końcu dodajemy posiekany szczypiorek
• przygotowujemy sos z suszonych pomidorów: śmietankę wlewamy do rondla i zagotowujemy, dodajemy suszone pomidory i gotujemy jeszcze ok. 5 minut
• dodajemy 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki i doprawiamy solą i pieprzem; żeby sos był delikatniejszy, dodajemy jedną łyżkę świeżego masła
• na talerze wykładamy cukinię, na nią dorsza, całość polewamy sosem