Śledź duszony w folii z warzywami Opublikowano: 10-07-2009 Składniki: • 3 świeże śledzie • 2 łodygi selera naciowego • 2 ząbki czosnku • 1 cytryna i 1 limonka • 100 ml białego wytrawnego wina • 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek • świeża kolendra i nasiona kolendry • natka pietruszki • 2 cebule szalotki • śledzie sprawić, wyciąć delikatnie strunę grzbietową, posypać solą, pieprzem, skropić cytryną i obłożyć plasterkami czosnku • posiekać natkę pietruszki i świeżą kolendrę, seler naciowy obrać i pokroić w grube kawałki • folię aluminiową złożyć na trzy (żeby była grubsza i nie rozdarła się w trakcie gotowania) i przygotować z niej „kieszonkę” • ułożyć w kieszonce warzywa, pokrojoną w cząstki limonkę i cytrynę (część soku wycisnąć) • następnie na warzywach układamy zamarynowane w soli, pieprzu i czosnku śledzie, wlewamy wino i oliwę z oliwek • zawijamy, dobrze skręcamy końce folii, tak aby płyn nie odparował • kładziemy na patelni z odrobiną oliwy, na grillu lub wkładamy do piekarnika, dusimy ok. 15 minut • wyjmujemy na talerz, delikatnie rozcinamy folię i polewamy zimnym lub gorącym sosem według uznania Przygotował Karol Okrasa