Pasztet z dzika
Opublikowano: 13-07-2009
|
|||||||||||||
Przygotował Karol Okrasa
Pasztet z dzika
Opublikowano: 18-06-2009
Składniki:
? 700 g mięsa z dzika
? 300 g boczku wieprzowego
? 1 marchewka
? ? selera
? 3 liście laurowe
? 4 ziarna ziela angielskiego
? ? łyżeczki igieł świerku
? 1 gałązka jałowca
? 1 gałązka rozmarynu
? 1 szklanka mleka
? 2 czerstwe bułki
? 250 g wątróbki drobiowej
? 50 g masła
? 2 cebule
? 4 jaja
? 4 ziarna jałowca
? 3 ząbki czosnku
? 30 g suszonych śliwek
? 6 łyżek bułki tartej do wysypania formy
? sól, pieprz, oliwa
? mięso z dzika, boczek, marchewkę i seler wkładamy do zimnej wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, igły świerku, po gałązce rozmarynu i jałowca, po czym gotujemy pod przykryciem przez 1,5 do 2 godzin
? ugotowane mięso studzimy
? na rozpuszczonym na patelni maśle, szklimy posiekaną cebulkę, dodajemy oczyszczoną wątróbkę drobiową i smażymy; odstawiamy do ostygnięcia
? mięso z dzika, boczek, warzywa z gotowania, wątróbkę z cebulką oraz namoczoną w mleku bułkę mielimy w maszynce 3?4 razy
? do zmielonej masy dodajemy 4 jajka, rozgniecione ziarna jałowca oraz sól i pieprz do smaku
? dzielimy masę na dwie połowy ? do jednej dodajemy posiekane suszone śliwki, do drugiej pokrojony w plasterki czosnek
? wykładamy do 2 foremek, wysmarowanych masłem i wysypanych bułka tartą
? przekładamy formy do piekarnika nagrzanego do 180?C i pieczemy 45 minut do godziny
? kiedy pasztety wystygną, wyjmujemy je z form, kroimy w plastry i podajemy z dodatkami
Dobre rady:
? dziczyznę przed ugotowaniem na pasztet dobrze jest zamarynować w ziołach, soli, pieprzu i surowych warzywach, by mięso skruszało ? będzie wtedy bardziej aromatyczne
? czasami warto zamarynować mięso na 24 godziny w czerwonym wytrawnym winie
Przepis autorstwa Karola Okrasy