| 
| 
                       Składniki:   ? 200 g ugotowanej kiszonej kapusty? 2 łyżki mleka
 ? 30 g sera feta
 ? 100 g wędzonego łososia
 ? 2 łyżki majonezu
 ? 2 łyżki mąki pszennej
 ? 1 jajo
 ? ? świeżego ogórka
 ? 6 pomidorków koktajlowych
 ? 2 ząbki czosnku
 ? 1 g szafranu
 ? ? ostrej papryczki
 ? 50 ml białego wytrawnego wina
 ? 50 g kaparów
 ? 1 pęczek świeżej kolendry
 ? 1 sałata rzymska
 ? 1 rozmrożone ciasto francuskie
 ? sól, pieprz, oliwa
        |  | 
| 
| 
                   ? ugotowaną kiszoną kapustę drobno siekamy, przekładamy do miski, dodajemy posiekany czosnek, kapary i kolendrę; dokładnie mieszamy, doprawiając solą (ostrożnie, bo kapusta może być słona) i pieprzem         |  | 
| 
| 
                   ? rozmrożone ciasto francuskie rozwijamy na desce, przesypujemy mąką, przekładamy na drugą stronę, odwijamy pergamin zabezpieczający ciasto, znowu przesypujemy mąką, ewentualnie wałkujemy do wyrównania ciasta         |  | 
| 
| 
                       ? z ciasta wycinamy dwa prostokąty: jeden szerokości 6-7 cm, drugi szerszy: 9-10 cm             |  | 
| 
| 
                       ? smarujemy brzegi węższego kawałka roztrzepanym jajkiem, pośrodku układamy farsz z kapusty             |  | 
| 
| 
                       ? na kapustę kładziemy kawałki wędzonego łososia, na to kolejną warstwę kapusty, a na wierzch cienkie plastry sera feta            |  | 
| 
| 
                   ? w szerszym kawałku ciasta robimy pośrodku nożem kilka równoległych nacięć (aby w trakcie pieczenia, para wodna mogła wydostawać się z ciasta) i przykrywamy nim kawałek z farszem         |  | 
| 
| 
                   ? zlepiamy starannie i równamy brzegi, a wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem z dodatkiem mleka, aby było rumiane i ładnie błyszczało         |  | 
| 
| 
                       ? przekładamy na blachę pokrytą pergaminem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15-20 minut            |  | 
| 
| 
                       ? do naczynia wlewamy białe wino, zagotowujemy, dodajemy i rozpuszczamy szafran            |  | 
| 
| 
                       ? w misce mieszamy majonez z posiekanymi czosnkiem i ostrą papryczką, solą i pieprzem             |  | 
| 
| 
                       ? dodajemy wino z szafranem; całość mieszamy            |  | 
| 
| 
                   ? do miski rwiemy drobno sałatę rzymską, dodajemy połówki pomidorków koktajlowych, kapary, ogórka pokrojonego w drobną kostkę, listki świeżej kolendry; doprawiamy solą, pieprzem i oliwą, delikatnie mieszamy         |  | 
| 
| 
                   ? na talerz wykładamy sałatkę, na niej pokrojone w grube kawałki ciasto, polewamy sosem szafranowym, dekorujemy listkami kolendry         |  | 
| 
| 
                    Dobre rady:    ? świeżą kolendrę możemy zastąpić natką pietruszki, koperkiem lub szczypiorkiem? możemy przygotować samo ciasto bez sałatki i sosu, na przykład do zupy
 ? do tej potrawy najlepszy jest łosoś wędzony na gorąco
 |  |