Składniki:
? 200 g ugotowanej kiszonej kapusty ? 2 łyżki mleka ? 30 g sera feta ? 100 g wędzonego łososia ? 2 łyżki majonezu ? 2 łyżki mąki pszennej ? 1 jajo ? ? świeżego ogórka ? 6 pomidorków koktajlowych ? 2 ząbki czosnku ? 1 g szafranu ? ? ostrej papryczki ? 50 ml białego wytrawnego wina ? 50 g kaparów ? 1 pęczek świeżej kolendry ? 1 sałata rzymska ? 1 rozmrożone ciasto francuskie ? sól, pieprz, oliwa
|
|
? ugotowaną kiszoną kapustę drobno siekamy, przekładamy do miski, dodajemy posiekany czosnek, kapary i kolendrę; dokładnie mieszamy, doprawiając solą (ostrożnie, bo kapusta może być słona) i pieprzem
|
|
? rozmrożone ciasto francuskie rozwijamy na desce, przesypujemy mąką, przekładamy na drugą stronę, odwijamy pergamin zabezpieczający ciasto, znowu przesypujemy mąką, ewentualnie wałkujemy do wyrównania ciasta
|
|
? z ciasta wycinamy dwa prostokąty: jeden szerokości 6-7 cm, drugi szerszy: 9-10 cm
|
|
? smarujemy brzegi węższego kawałka roztrzepanym jajkiem, pośrodku układamy farsz z kapusty
|
|
? na kapustę kładziemy kawałki wędzonego łososia, na to kolejną warstwę kapusty, a na wierzch cienkie plastry sera feta
|
|
? w szerszym kawałku ciasta robimy pośrodku nożem kilka równoległych nacięć (aby w trakcie pieczenia, para wodna mogła wydostawać się z ciasta) i przykrywamy nim kawałek z farszem
|
|
? zlepiamy starannie i równamy brzegi, a wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem z dodatkiem mleka, aby było rumiane i ładnie błyszczało
|
|
? przekładamy na blachę pokrytą pergaminem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15-20 minut
|
|
? do naczynia wlewamy białe wino, zagotowujemy, dodajemy i rozpuszczamy szafran
|
|
? w misce mieszamy majonez z posiekanymi czosnkiem i ostrą papryczką, solą i pieprzem
|
|
? dodajemy wino z szafranem; całość mieszamy
|
|
? do miski rwiemy drobno sałatę rzymską, dodajemy połówki pomidorków koktajlowych, kapary, ogórka pokrojonego w drobną kostkę, listki świeżej kolendry; doprawiamy solą, pieprzem i oliwą, delikatnie mieszamy
|
|
? na talerz wykładamy sałatkę, na niej pokrojone w grube kawałki ciasto, polewamy sosem szafranowym, dekorujemy listkami kolendry
|
|
Dobre rady:
? świeżą kolendrę możemy zastąpić natką pietruszki, koperkiem lub szczypiorkiem ? możemy przygotować samo ciasto bez sałatki i sosu, na przykład do zupy ? do tej potrawy najlepszy jest łosoś wędzony na gorąco |
|