? 1 opakowanie ciasta francuskiego ? 1 bakłażan ? 100 g suszonych pomidorów ? kilka ząbków czosnku ? 50 pasty z czarnych oliwek ? 1 papryczka chili ? 10 plastrów salami ? 5?6 pomidorków koktajlowych ? 1 awokado ? 1 cytryna ? 2 łyżki mąki ? 70 g sera feta ? 50 ml mleka ? kilka listków sałaty rukoli ? 1 jajo ? sól, pieprz, oliwa ? ? ananasa
Tarta z bakłażanem:
? bakłażana kroimy na plastry, marynujemy w soli, pieprzu i oliwie, smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor z obu stron
? z ciasta francuskiego wycinamy dwa prostokąty ? jeden o 1 cm szerszy z każdej strony
? węższy smarujemy jajem roztrzepanym z mlekiem i układamy na nim pastę z czarnych oliwek, plastry zgrillowanego bakłażana, plastry obranego awokado i plastry (0,5 cm) sera feta, posypujemy posiekanym czosnkiem
? na szerszym płacie ciasta tniemy pośrodku w równoległe nacięcia (uwaga, aby nie przeciąć do brzegu), kładziemy na mniejszym płacie, dokładnie zlepiamy brzegi i smarujemy rozmąconym jajem
? wkładamy do piekarnika i pieczemy w 200°C przez 10?15 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 170°C i dopiekamy około 10 minut
? kroimy w grube plastry, podajemy z dodatkiem kiełków i pomidorków koktailowych
Tarta z ananasem:
? ananasa obieramy, kroimy wzdłuż na ćwiartki; wycinamy środkowe zgrubienie i tniemy w plastry około 1 cm
? marynujemy w oliwie i posiekanej papryczce chili
? grillujemy na patelni z obu stron na złoty kolor
? z ciasta francuskiego wycinamy koło o średnicy średniej salaterki i smarujemy rozmąconym z mlekiem jajem
? posypujemy ciasto posiekanymi suszonymi pomidorami, układamy w koło na przemian plastry zgrillowanego ananasa i salami, na wierzch układamy pomidorki koktajlowe
? pieczemy w piekarniku w 200°C przez 10 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 170°C i dopiekamy przez 5?10 minut.
? siekamy sałatę rukolę, suszone pomidory i mieszamy w misce z solą, pieprzem, sokiem z cytryny, posiekanym czosnkiem i oliwą; po wymieszaniu odstawiamy na 10 minut