• 200 g świeżych oczyszczonych i opłukanych kurek.
• 1 cebula
• łyżka suszonego oregano
• parę gałązek świeżego oregano
• 3 jaja
• 150 ml śmietany słodkiej 30%
• 100 g cukru
• sól i pieprz
• 100 ml octu balsamicznego
• oliwa z oliwek
• masło mieszamy z mąką i mlekiem zagniatając ciasto
• formujemy kulę i odstawiamy na 30 min do lodówki
• po tym czasie wyjmujemy ciasto i wałkujemy je na grubość 1 cm
• układamy w formie wysokiej na 2 cm, nadmiar ciasta ścinamy nożem tak, aby nie wystawało ponad rant formy
• pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez ok. 20 min
• cebulę kroimy w drobną kostkę przesmażamy na złoty kolor
• kurki smażymy na patelni i dodajemy do cebuli
• salami smażymy i układamy na papierowym ręczniku, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu
• oliwki kroimy na pół
• śmietanę i jaja mieszamy dokładnie w misce, doprawiamy solą i pieprzem
• wyjmujemy ciasto i układamy w nim przesmażone kurki, oliwki i plastry salami
• posypujemy wszystko oregano i zalewamy masą jajeczno-śmietanową
• na końcu posypujemy kawałkami sera Gorgonzola
• pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160–170 stopni przez ok. 15–20 min
• ocet balsamiczny gotujemy z cukrem do uzyskania konsystencji gęstego syropu
• na talerzu układamy resztę kurek, na nich 2 trójkąty quiche’a; wszystko polewamy syropem balsamicznym
Quiche – wypiek na cieście kruchym lub francuskim, składający się ze słonego nadzienia (warzywa, ser, wędliny, grzyby) i zalanego jajeczno-śmietanową masą. Danie popularne we Francji i Włoszech.