Składniki:
• 250 g mielonej jagnięciny
• 200 g ugotowanej kiszonej kapusty
• 2 pomidory bez skórki
• 2 ząbki czosnku
• 1 marchewka
• 1 cytryna
• 2 cebule dymki
• 100 g suchej kaszki kuskus
• 2 jaja
• 1 cytryna kiszona
• 1 pęczek świeżej kolendry
• 0,5 l bulionu drobiowego
• 100 ml bulionu z jagnięciny
• 1 łyżka kminu rzymskiego
• sól, pieprz, oliwa |
|
• marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, na patelnię wlewamy oliwę, wrzucamy marchew i smażymy do zeszklenia |
|
• doprawiamy solą i pieprzem, dorzucamy suchy kuskus, podsmażamy |
|
• zalewamy gorącym bulionem najpierw jagnięcym, potem uzupełniamy drobiowym, tak by powierzchnia bulionu znajdowała się ok. 1 cm ponad kuskusem, doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10–15 minut |
|
• delikatnie mieszamy trzepaczką, aby rozdzielić ziarenka kuskusa |
|
• mieloną jagnięcinę mieszamy z jajem, doprawiamy solą, pieprzem i roztartymi w moździerzu ziarnami kminu rzymskiego |
|
• z tak przygotowanego mięsa lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego i smażymy je na oliwie na złoty kolor z każdej strony (nie przesmażmy mięsa na brązowo – będzie się jeszcze dusić w warzywach i może być suche); odkładamy w ciepłe miejsce |
|
• pomidory obrane ze skóry kroimy w kostkę, obgotowaną kapustę kiszoną grubo siekamy, podsmażamy chwilę na patelni z oliwą, dodając rozgnieciony czosnek, posiekaną cebulkę, sól i pieprz |
|
• do żaroodpornego naczynia tagine wlewamy na dno trochę wywaru z gotowania kiszonej kapusty, na to układamy podsmażone pomidory z kapustą, posypujemy posiekaną świeżą kolendrą |
|
• na wierzch układamy podsmażone kulki z jagnięciny, zostawiając w środku wolne miejsce; w to miejsce wbijamy surowe jajko |
|
• przykrywamy i stawiamy na średni ogień, dusimy około 10 minut, aż białko jaja się zetnie, ale tak, żeby żółtko pozostało płynne |
|
• podajemy na stół w naczyniu, posypane świeżą kolendrą; kuskus wykładamy na talerz obok, jeśli lubimy ostrą kuchnię, możemy posypać go posiekaną ostrą papryczką; na talerzu kulki jagnięciny polewamy sokiem z kiszonej cytryny |
|
Dobra rada:
• kiszone cytryny można zrobić w domu: umyte dokładnie cytryny rozcinamy na czworo, jednak nie do końca, środek napełniamy obficie solą, mocno ściskamy i wkładamy do szklanego lub kamionkowego naczynia, możemy zalać przegotowaną wodą, szczelnie zamykamy, odstawiamy na 3–4 tygodnie |
|