? 1 pęczek cebuli dymki ? 1/2 ostrej papryczki ? 1 mango ? 1 limonka ? 100 g orzechów włoskich ? 100 g migdałów obranych ze skórki ? 150 g masła ? 4 łyżki cukru ? 200 g mąki ? 4 jaja ? 1 ogórek kiszony ? 2 ugotowane uda kacze ? 1 pęczek świeżej kolendry ? 150 ml mleka ? 150 ml wody ? sól, pieprz, oliwa
? do dużej miski wybijamy jaja, dolewamy mleko i wodę, dodajemy mąkę
? wyrabiamy ciasto o konsystencji gęstej śmietany; doprawiamy je oliwą i posiekaną drobno kolendrą
? na rozgrzanej patelni smażymy na złoty kolor z obu stron w miarę cienkie naleśniki, przekładamy w ciepłe miejsce
? na drugiej patelni rozpuszczamy cukier na karmel, dodajemy masło i odrobinę wody
? a następnie posiekane orzechy i migdały, sok z limonki, startą skórkę z limonki i posiekaną ostrą papryczkę
? tak przygotowanym farszem nadziewamy naleśniki, składamy je w koperty i przekładamy na patelnię do podgrzania
? z ugotowanych ud kaczych zdejmujemy skórę, a mięso rwiemy palcami ma małe kawałeczki
? cebule kroimy w piórka, kiszonego ogórka w cienkie paseczki i mieszamy z mięsem kaczki
? do tego dokładamy obrane i pokrojone w paski mango, posiekaną świeżą kolendrę, ostrą papryczkę, sól, pieprz oraz oliwę; mieszamy i odstawiamy na 10 minut, aby składniki się przegryzły
? na talerze wykładamy aromatyczną sałatkę z kaczki, na to kładziemy naleśniki z orzechami i migdałami, dekorujemy listkami kolendry
Dobra rada:
? kaczkę możemy zastąpić ugotowanymi udami kurczęcia, ale kaczka jest zdecydowanie bardziej pachnąca