Składniki:
• 800 g polędwicy wołowej
• 1-2 cebule
• 1 jajo
• 1 pęd trawy cytrynowej
• 100 g ugotowanych suszonych grzybów
• 4 ogórki kiszone
• 2 łyżki masła
• 100 g ugotowanej soczewicy
• 4 łyżki bułki tartej
• 200 g ugotowanej kiszonej kapusty
• 150 ml czerwonego wina
• świeży lubczyk
• świeży tymianek i oregano
• 2 ząbki czosnku
• sól, pieprz, oliwa
• szpadki do szaszłyków |
|
• ugotowane grzyby suszone drobno siekamy, cebulę kroimy w drobną kostkę |
|
• na patelni podgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, podsmażamy do zeszklenia, dodajemy grzyby i smażymy dalej |
|
• do przesmażonych grzybów dodajemy ugotowaną soczewicę, podsmażamy |
|
• przekładamy do miski, dodajemy sól, pieprz, posiekany lubczyk, bułkę tartą i jajo, wszystko dokładanie mieszamy |
|
• polędwicę kładziemy na desce, równamy, nacinamy wzdłuż na wysokości ok. 1-1,5 cm, rozwijając w prostokątny płat mięsa |
|
• mięso solimy, pieprzymy i posypujemy drobno posiekaną trawą cytrynową |
|
• następnie smarujemy je farszem, zostawiając bez farszu końcówkę 2-3 cm |
|
• zwijamy mięso farszem do środka, formując zgrabną roladę; końcówkę rozklepujemy tłuczkiem |
|
• roladę spinamy przyciętymi szpadkami, posypujemy posiekanymi: oregano, tymiankiem i czosnkiem |
|
• przekładamy na patelnię i obsmażamy na oliwie po 2 minuty z każdej strony |
|
• przekładamy na blachę pokrytą pergaminem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 10 minut |
|
• do rozgrzanego rondla wrzucamy cebulę pokrojoną w pół plastry, smażymy do zeszklenia, dodajemy obgotowaną kapustę kiszoną, potem masło i posiekaną trawkę cytrynową |
|
• dusimy 5-8 minut, można podlać odrobiną wody w trakcie duszenia; na koniec doprawiamy posiekanym lubczykiem |
|
• na patelnię, na której smażyliśmy polędwicę wrzucamy pokrojone w słupki ogórki kiszone, podsmażamy i zalewamy czerwonym wytrawnym winem |
|
• kiedy wino zredukuje się do 1/3 objętości, rozprowadzamy masło i doprawiamy solą i pieprzem |
|
• wyjmujemy roladę z polędwicy z pieca, wyciągamy spinające ją szpadki i kroimy w plastry |
|
• na talerze kładziemy kapustę, na to plastry mięsa, polewamy sosem i dekorujemy świeżymi ziołami |
|
Dobra rada:
• zamiast polędwicy wołowej możemy w ten sposób podać tańszy schab, pamiętajmy tylko, że schab nie może być w środku surowy i trzeba go piec nieco dłużej
• trawę cytrynową możemy zastąpić skórką z cytryny |
|