Lasagne z mąki żytniej z warzywami i sosem oliwkowym
Opublikowano: 13-07-2009
Składniki:
? 200 g mąki żytniej razowej ? 2?3 ząbki czosnku ? 2 łyżeczki miodu ? 1 łyżeczka kminu rzymskiego ? 1 cukinia ? 1 bakłażan ? 2 jaja ? 3 pomidory obrane ze skóry ? 1 łyżka masła ? 50 g zielonych oliwek ? 150 ml śmietanki słodkiej ? 100 ml wody ? 100 ml mleka ? świeża melisa ? świeża bazylia ? sól, pieprz, oliwa
? do miksera wlewamy wodę, mleko, jaja, dodajemy mąkę, sól, pieprz, oliwę i posiekaną bazylię; miksujemy (dodając w razie czego mąki lub wody) do uzyskania konsystencji gęstej śmietany
? na posmarowaną oliwą rozgrzaną patelnię lejemy ciasto i smażymy naleśniki, odkładamy na bok, trzymamy w cieple
? do rozgrzanego garnka lejemy oliwę, dodajemy pokrojony w kostkę 1 x 1 cm bakłażan, rozgnieciony ząbek czosnku, dusimy
? doprawiamy solą i pieprzem, dokładamy pokrojoną w kostkę cukinię, utłuczony w moździerzu kmin rzymski, posiekane pomidory bez skórki, dusimy, na koniec dodajemy świeże masło i posiekane listki bazylii
? jednego pomidora bez skórki i gniazd nasiennych kroimy na cztery, doprawiamy solą, pieprzem i miodem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 5 minut
? na dno żaroodpornego naczynia układamy warstwę warzyw, na to naleśnika razowego (przyciętego ewentualnie do kształtu naczynia) i tak kolejne warstwy
? na wierzch kładziemy naleśnik, polewamy go łyżeczką miodu, układamy upieczone ćwiartki pomidora, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 5?6 minut
? oliwki kroimy w pasterki i przesmażamy na oliwie z rozgniecionym czosnkiem
? dodajemy słodką śmietankę i redukujemy, czyli gotujemy aż sos zmniejszy objętość i się zagęści, doprawiamy solą, pieprzem i listkami melisy
? wyjmujemy lasagne z piekarnika, przekładamy na talerze, polewamy sosem i dekorujemy listkami melisy