Składniki:
• 300 g obranych surowych ziemniaków
• 2 jaja
• 4 pomidorki koktajlowe do dekoracji
• 2 cebule
• 1 pęczek szczypiorku
• 1 polędwiczka wieprzowa
• 12 plastrów boczku
• 100 ml słodkiej śmietanki
• 50 g masła
• 0,5 l wywaru z warzyw
• 150 g ugotowanych suszonych grzybów
• 1 pęczek świeżego majeranku
• 2 ząbki czosnku
• sól, pieprz, oliwa
• sznurek do wiązania |
|
• surowe ziemniaki ścieramy na tarce do miski, przekładamy na lnianą ściereczkę i dokładnie wyciskamy nadmiar płynu |
|
• miskę z sokiem z ziemniaków odstawiamy, aby skrobia osiadła na dnie; odlewamy nadmiar płynu z wierzchu |
|
• do odciśniętych ziemniaków dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek, jaja, pokrojoną w kostkę połowę boczku |
|
• dodajemy jeszcze 2 łyżki słodkiej śmietanki, posiekane listki majeranku, sól i pieprz, skrobię, mieszamy |
|
• na kawałek pergaminu na desce nakładamy łyżką masę ziemniaczaną, zwijamy w rulonik, końce związujemy sznurkiem i owijamy całość folią aluminiową |
|
• kiszki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20–30 minut w zależności od grubości |
|
• po upieczeniu wyjmujemy z folii i pergaminu, i tniemy w grube plastry |
|
• do rozgrzanego rondla z oliwą wrzucamy posiekane czosnek i cebulę, a kiedy się zeszklą, zalewamy wywarem |
|
• dodajemy pokrojone drobno grzyby i wywar, w którym się gotowały; gotujemy, dodajemy śmietankę |
|
• dusimy sos parę minut, po czym miksujemy |
|
• doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy masło, mieszamy aż się rozpuści; na końcu dodajemy siekany szczypiorek |
|
• polędwiczkę wieprzową czyścimy, równamy końce, kładziemy na desce i bardzo ostrym nożem wycinamy płat grubości 1 cm stale odwijając, tak by w efekcie uzyskać prostokątny płat mięsa |
|
• doprawiamy solą i pieprzem, układamy na mięsie pozostałe plastry boczku, świeże listki majeranku, po czym zwijamy ściśle w roladę |
|
• związujemy mocno sznurkiem w 5–6 miejscach i tniemy na plastry, tak by każdy był związany |
|
• tak przygotowane medaliony smażymy na złoty kolor z każdej strony; po usmażeniu zdejmujemy sznurki |
|
• na talerz wykładamy plastry kiszki ziemniaczanej, obok układamy medaliony z polędwiczki wieprzowej, polewamy sosem, dekorujemy gałązkami majeranku i ćwiartkami pomidorków koktajlowych |
|
|