Tortilla z jagnięciną Opublikowano: 13-07-2009 Składniki: ? 400 g ugotowanego udźca jagnięcego ? 3 obrane ze skórki pomidory ? 5 placków typu ?tortilla? ? 3 ząbki czosnku ? 150 g ugotowanej białej fasoli ? 1 ostra papryczka ? 150 g kukurydzy z puszki ? 3 łyżki majonezu ? 5?6 pomidorków koktajlowych do dekoracji ? 1 cebula ? 1 pęczek natki pietruszki ? 1 cytryna ? 1 łyżeczka kminu rzymskiego ? 1 łyżka masła ? sól, pieprz, oliwa ? ugotowany (przez 1?1,5 godziny w wodzie z pokrojoną włoszczyzną, solą i pieprzem) udziec jagnięcy rwiemy na cząstki w palcach i przekładamy do miski ? dodajemy posiekaną drobno skórkę z cytryny, posiekaną cebulę, natkę, czosnek, doprawiamy majonezem, solą, pieprzem i oliwą ? dodajemy pogniecioną łyżką lub widelcem białą fasolę; dokładanie mieszamy ? na patelni podgrzewamy placki tortilli po 30 sekund z każdej strony ? smarujemy je cienko majonezem, nakładamy farsz i rolujemy w krokieta ? tniemy na pół pod skosem ? do rozgrzanego rondla lejemy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, pokrojone w kostkę pomidory, utłuczony w moździerzu kmin rzymski, dusimy chwilę ? dodajemy kukurydzę, gdy warzywa zmiękną miksujemy wszystko na gładko, dodajemy posiekaną papryczkę chili ? na talerz wylewamy sos, na tym układamy przecięte na pół tortille Przygotował Karol Okrasa