Pieczone przepiórki z pistacjami i sosem z wątróbki
Opublikowano: 13-07-2009
Składniki:
• 150 g mielonego mięsa z kurczaka
• 2 przepiórki
• 2 łyżki oliwy truflowej
• 2 łyżki śmietanki
• 2 ząbki czosnku
• 3 łyżki orzechów pistacjowych
• 150 g wątróbki drobiowej
• 4 plastry boczku wędzonego
• ½ łyżeczki jałowca
• 1 ostra papryczka
• 50 ml sosu pieczeniowego
• 100 ml porto
• świeży tymianek
• sól, pieprz, oliwa
• luzujemy przepiórkę to znaczy usuwamy kości – delikatnie przecinamy skórę na grzbiecie i ostrym nożykiem wycinamy ostrożnie cały korpus, tak by nie uszkodzić piersi i skóry
• następnie usuwamy kości udowe i skrzydełka
• do miksera wkładamy mielone mięso kurczaka, posiekane ziarna jałowca, dodajemy oliwę truflową, śmietankę, sól i pieprz do smaku
• miksujemy, przekładamy do miski i mieszamy z obranymi orzechami pistacjowymi
• na folii aluminiowej układamy 2 kawałki boczku, na nich wyluzowaną przepiórkę, solimy i pieprzymy, nakładamy farsz
• zawijamy farsz w skórę przepiórki i ściśle owijamy boczkiem
• dokładnie zawijamy w folię aluminiową, skręcamy brzegi i układamy na patelnię, smażymy po kilka minut z każdej strony, tak by boczek w środku się zarumienił; przekładamy na blachę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 10–12 minut
• do rozgrzanego rondla wlewamy odrobinę oliwy, wkładamy oczyszczoną wątróbkę, dodajemy posiekaną papryczkę (całą lub połowę, jeśli wolimy mniej pikantnie) i czosnek, sól, pieprz
• kiedy mięso się trochę podsmaży dolewamy porto, potem sos pieczeniowy, gotujemy kilka minut, aż wątróbka zmięknie
• miksujemy wszystko na gładko
• na talerz wykładamy wyjęte z pieca i odwinięte z folii przepiórki, polewamy sosem, przybieramy gałązkami świeżego tymianku