Składniki:
? 200 g rozmrożonego szpinaku ? 1 pomidor ? 1 cebula ? 2 ząbki czosnku ? 1 średni kabaczek ? 1 por ? 200 g sera koziego dojrzewającego ? 100 g mąki razowej ? 100 g mąki pszennej ? 150 ml słodkiej śmietanki ? pół szklanki mleka ? 2 jaja ? kiełki lucerny do dekoracji ? świeży tymianek ? sól, pieprz, oliwa ? pół szklanki wody
|
|
? w misce mieszamy mleko, wodę, 2 jaja, rozmrożony i odciśnięty szpinak
|
|
? dodajemy mąkę pszenną i razową, sól, pieprz, całość mieszamy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany ? w razie konieczności dodajemy wody lub mąki
|
|
? kawałek surowego ziemniaka nabijamy na widelec, zamaczamy w oliwie i smarujemy cienko patelnię do smażenia naleśników
|
|
? wylewamy ciasto równo po całej patelni, smażymy naleśnika z obu stron i przekładamy na talerz; tak smażymy resztę naleśników
|
|
? kabaczka kroimy wzdłuż na cztery, wycinamy gniazda nasienne, tniemy w kostkę 1,5 cm
|
|
? kozi ser i cebulę również kroimy w kostkę, czosnek rozgniatamy, tymianek siekamy
|
|
? pomidora parzymy, usuwamy skórkę i nasiona i kroimy w kostkę
|
|
? do rozgrzanego rondla wlewamy oliwę, dodajemy kabaczka, cebulę i rozgnieciony czosnek, podsmażamy
|
|
? dodajemy ser kozi i słodką śmietankę, kiedy ser się rozpuści dodajemy pomidora, a na końcu tymianek; solimy i pieprzymy do smaku
|
|
? pora przecinamy na pół, bierzemy parę listków, wycinamy z nich długie paski o szerokości pół centymetra
|
|
? parzymy chwilę we wrzątku, a potem hartujemy w zimnej wodzie.
|
|
? na rozłożone naleśniki nakładamy łyżkę nadzienia z kabaczka i wiążemy w sakiewki sparzonym porem
|
|
? na talerz nakładamy pozostały sos z kabaczka, na to sakiewkę z naleśnika, dekorujemy kiełkami lucerny i świeżym tymiankiem
|
|