Składniki:
• 2 polędwiczki cielęce
• 1 kłącze świeżego imbiru
• 1 cytryna
• 1 świeży ogórek
• 3 jaja
• 200 g ugotowanego pęczaku
• 50 g sera twarogowego
• 1 pęczek szczypiorku
• 1 łyżka masła
• 2 łyżki sosu sojowego
• 1 pęczek świeżej botwinki
• 1 łyżeczka cukru
• 2 łyżki słodkiej śmietanki
• 1 łyżeczka zielonego pieprzu z zalewy
• sól, pieprz, oliwa
• 0,5 l wywaru
• świeży tymianek |
|
• polędwiczki cielęce czyścimy i wyrównujemy, zamarynowujemy w soli, pieprzu, oliwie i posiekanym pieprzu zielonym z zalewy; odstawiamy na pół godziny |
|
• do miski wbijamy jaja, dodajemy posiekany imbir, pieprz i sos sojowy, dokładnie mieszamy |
|
• na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i smażymy cienkie omlety do zawijania mięsa; po usmażeniu przekładamy na talerz |
|
• na drugą rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i smażymy zamarynowane polędwiczki na złoty kolor z każdej strony |
|
• obsmażone polędwiczki zawijamy w omlety na desce, związujemy sparzonym szczypiorem i przekładamy na blachę z pergaminem |
|
• pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 10 minut |
|
• do rozgrzanego garnka wlewamy część wywaru, dodajemy kaszę pęczak i gotujemy, aż kasza wchłonie nadmiar płynu |
|
• dolewamy wywar, ponownie gotujemy – czynność powtarzamy 2–3 razy, aż kasza będzie miękka i wchłonie cały płyn |
|
• liście botwinki siekamy i wrzucamy do osolonego wrzątku; zagotowujemy, dodajemy sok z cytryny |
|
• botwinkę dodajemy do pęczaku, doprawiamy solą i pieprzem, dolewamy słodką śmietankę, podduszamy |
|
• na koniec dodajemy pokruszony ser twarogowy i masło |
|
• ogórek kroimy na cztery wzdłuż, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w cienkie plastry, potem w paseczki |
|
• wrzucamy do szklanej miski i mieszamy z posiekanym imbirem, zielonym pieprzem, solą, cukrem, sokiem z cytryny i posiekanym świeżym tymiankiem |
|
• wyjmujemy z piekarnika upieczone polędwiczki w omlecie, kroimy na kawałki, układamy na talerzu na postumencie z pęczaku z botwinką, przybieramy sałatką z ogórka i świeżym tymiankiem |
|
|