• z piersi kaczki ściągamy skórę, przecinamy mięso na pół, obkładamy folią spożywczą i cienko rozbijamy tłuczkiem
• mięso solimy i pieprzymy, kładziemy na wierzch posiekane śliwki, plastry boczku i świeże listki majeranku
• wszystko jeszcze raz przyklepujemy i dokładnie zwijamy
• smażymy roladki na patelni z każdej strony na złoty kolor, przekładamy w inne naczynie i trzymamy w cieple
• na tej samej patelni przesmażamy śliwki, dodajemy śliwowicę, zapalamy ją
• kiedy płomienie znikną, dodajemy bulion, cukier, masło, sól i pieprz
• cukinię kroimy w kostkę, boczek w cienkie paski, smażymy razem na patelni, dodając sól i pieprz; na koniec dorzucamy parę gałązek świeżego majeranku
• wykładamy na talerz cukinię z boczkiem, potem śliwki ze śliwowicą z patelni, na to roladki z piersi kaczki; polewamy całość resztą sosu i przybieramy świeżym majerankiem