Roladki z kurczaka z serem gorgonzola i sosem morelowym Opublikowano: 14-07-2009 Składniki: • 2 piersi kurczaka • 150 g sera gorgozola lub rokpol • 1 cytryna • 50 g suszonych moreli • 2 pomidorki koktajlowe • 100 ml białego wytrawnego wina • 20 g orzechów włoskich • 150 g brokułów • 8 oliwek czarnych • 3 łyżki cukru • 2 łyżki masła • 2 łyżki mąki pszennej • 100 ml mleka • sól, pieprz, oliwa z oliwek • piersi kurczaka czyścimy z nadmiernej ilości błon i ścięgien, rozklepujemy pod folią spożywczą na grubość 1 cm, doprawiamy solą i pieprzem • ser gorgonzola kroimy na małe kawałki, oliwki kroimy na pół w poprzek • na płatach rozklepanej piersi kurczaka układamy w jednym rządku ser i oliwki • zwijamy jak krokiety: zaginamy boki do środka, delikatnie je uklepujemy, a następnie całość rolujemy • układamy w naczyniu do gotowania na parze, gotujemy 10–15 minut • suszone morele kroimy w paski • na patelnię wsypujemy cukier i upalamy na złoty karmel, który następnie zalewamy białym winem, na koniec dodajemy sok z cytryny • gotujemy ok. 2 minut, po czym dodajemy suszone morele i gotujemy, aż sos zgęstnieje • przyrządzamy sos beszamelowy: mleko zagotowujemy i doprawiamy solą i pieprzem, z masła i mąki sporządzamy zasmażkę i zagęszczamy nią mleko • brokuły czyścimy i wycinamy z nich różyczki, które układamy w specjalnym naczyniu obok roladek z kurczaka • po trzech minutach wyjmujemy ugotowane już brokuły, przekładamy na mały talerz, zalewamy sosem beszamelowym i zapiekamy w piekarniku na złoty kolor • roladki gotujemy dalej na parze przez ok. 5 minut • na talerz wylewamy sos z moreli, na nim układamy roladki przekrojone na pół, dekorujemy pomidorami koktajlowymi Dobra rada: • brokuły z sosem beszamelowym możemy przed zapieczeniem posypać tartym parmezanem Przygotował Karol Okrasa