Pieczona pierś kaczki z jabłkami i gruszkami glazurowanymi śliwowicą
Opublikowano: 14-07-2009
Składniki:
• 2 twarde gruszki
• 4 czerwone twarde jabłka
• 150 g orzechów włoskich
• 2 piersi kaczki
• 2 niedojrzałe gruszki
• 10 plasterków wędzonego boczku
• łyżeczka suszonego tymianku
• 2 łyżki cukru
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżka miodu
• 1 łyżka masła
• 1 łyżka słodkiej śmietanki 18%
• 100 ml śliwowicy
• 1 gałązka świeżego rozmarynu
• 2 małe jabłka czerwone
• sól pieprz, oliwa z oliwek
• łyżka bulionu w płynie
• pierś kaczki nacinamy od strony skóry w kratkę, żeby mięso nie ściągało się podczas pieczenia
• marynujemy solą i pieprzem oraz drobno posiekanym czosnkiem; smażymy na złoty kolor z każdej strony, zaczynając od strony ze skórką
• z jabłek wycinamy gniazda nasienne, kroimy w ósemki i przesmażamy z odrobiną cukru i tymiankiem; na koniec dodajemy połowę śliwowicy i czekamy aż odparuje, pozostawiając wspaniały aromat
• obsmażone piersi kaczki nacinamy z boku w kieszonkę i nadziewamy podsmażonymi jabłkami
• całość zawijamy w plasterki boczku i folię aluminiową, pieczemy w piekarniku ok. 10 min w temperaturze 180 stopni
• małe jabłka kroimy na pół w poprzek i drążymy wycinając gniazda nasienne
• orzechy włoskie moczymy w ciepłej wodzie przez ok. 30 min, odsączamy i drobno siekamy
• przekładamy do miski, dodajemy miód i śmietankę, wszystko razem ugniatamy pałką drewnianą
• tak przygotowaną masą orzechową nadziewamy jabłka i pieczemy w piekarniku ok. 20 min w temperaturze 180 stopni
• gruszki kroimy w ósemki, przesmażamy na mocno rozgrzanej patelni, dodajemy łyżeczkę miodu, tymianek i resztę śliwowicy
• łączymy z resztą przesmażonych wcześniej jabłek i masłem oraz łyżeczką bulionu w płynie, wszystko razem mieszamy
• piersi kaczki odwijamy z folii i kroimy na cienkie plasterki
• na talerz wykładamy jabłka i gruszki, obok pierś kaczki oraz jabłko nadziewane orzechami