• pierś kurczaka czyścimy i wycinamy w niej „kieszonkę”, doprawiamy solą i pieprzem
• ser koryciński kroimy na plastry grubości 0,5 cm
• upychamy do kieszonki
• na arkuszu folii aluminiowej rozprowadzamy cienką warstwę oliwy, układamy 2 plastry salami i zawijamy w nie pierś z nadzieniem z sera korycińskiego
• dokładnie owijamy piersi folią aluminiową, przekładamy na rozgrzaną patelnię, przesmażamy, obracając z każdej strony przez 10–15 minut pod przykryciem
• w naczyniu rozpuszczamy cukier na karmel, dodajemy ziarna pieprzu i owoce czarnego bzu
• podsmażamy, zalewamy winem, dodajemy stratą skórkę z połowy cytryny
• kiedy owoce się podsmażą, przecieramy sos przez sito, aby pozbyć się pestek i skórek
• podgrzewamy, dodając masło; mieszamy stale, aż sos stanie się gęsty i aksamitny, na koniec doprawiamy świeżą kolendrą oraz sokiem z cytryny, solą i pieprzem
• zdjęte z patelni mięso odwijamy z foli, kroimy na plastry, układamy na talerzu razem z pozostałymi plastrami sera; polewamy sosem z czarnego bzu, dekorujemy listkami świeżych ziół
Dobra rada:
• zamiast owoców dzikiego bzu, możemy użyć mrożonych jagód lub jeżyn, zwłaszcza poza sezonem