Cielęcina w sosie tuńczykowym Opublikowano: 14-07-2009 Składniki: • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym • 3 łyżki majonezu • 220 g górki cielęcej • 2 łyżki migdałów w płatkach • 6 pomidorków koktajlowych • 2 owoce kiwi • 2 ząbki czosnku • 1 limonka • 1 cebula • 3–4 karczochy marynowane • 2 łyżki marynowanych pędów bambusa • 100 ml białego wytrawnego wina • kilka listków sałaty rukoli • sól, pieprz, oliwa • 1 łyżka cukru • ½ główki sałaty radicchio • oczyszczoną i wyrównaną górkę cielęcą obtaczamy w soli, pieprzu i posiekanym czosnku • kładziemy na rozgrzaną patelnię z oliwą i obsmażamy do zarumienienia z obu stron • przekładamy na blachę z pergaminem i dopiekamy piekarniku nagrzanym do 180°C przez 10 minut; wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia • do rondla z oliwą wrzucamy posiekaną cebulę i karczochy, chwilę smażymy do zeszklenia cebuli • dodajemy odsączonego tuńczyka, zalewamy białym wytrawnym winem i gotujemy 5 minut, aż wino się zredukuje; odstawiamy do ostygnięcia • ostudzony sos miksujemy na gładką masę • dodajemy majonez, sól, pieprz i sok z cytryny do smaku • kiwi obieramy i kroimy w ósemki, pomidorki koktajlowe tniemy na pół i wkładamy do miski razem z kiwi • dodajemy sok z limonki, posiekane pędy bambusa i cukier, doprawiamy solą i pieprzem, i odstawiamy na 20 minut, aby składniki się przegryzły • cielęcinę kroimy w plastry, układamy na talerz, obok na liściach sałaty radicchio kładziemy sałatkę z pomidorków i kiwi • całość polewamy sosem, dekorujemy listkami sałaty rukoli i plasterkami kiwi, posypujemy podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów Dobre rady: • zamiast karczochów możemy użyć do sosu korniszonów, cebulek marynowanych lub kaparów • majonez możemy zastąpić jogurtem naturalnym mst Przygotował Karol Okrasa