Polędwiczki wieprzowe w sosie orzechowo-czekoladowym
Opublikowano: 14-07-2009
Składniki:
• 1 tabliczka gorzkiej czekolady
• 2 polędwiczki wieprzowe
• 100 g liści szpinaku
• 5–6 pomidorków koktajlowych do dekoracji
• 50 g orzechów włoskich
• 3 ząbki czosnku
• 4 łyżki śmietanki
• 2 łyżki oliwy truflowej
• 200 ml czerwonego wina
• 2 łyżki octu balsamicznego
• świeża mięta
• sól, pieprz, oliwa
• 50 ml wywaru
• polędwiczki wieprzowe marynujemy na desce w pieprzu i soli z każdej strony
• wlewamy oliwę na rozgrzaną patelnię i smażymy polędwiczki na złoty kolor z każdej strony
• przekładamy na blachę z pergaminem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 10–15 minut
• do rozgrzanego garnka wlewamy wino, dodajemy posiekany czosnek, wywar i gotujemy, aż płyn zredukuje się do połowy objętości
• do wina dodajemy pokruszoną czekoladę i posiekane orzechy włoskie, dolewamy oliwy truflowej i octu balsamicznego
• na koniec doprawiamy śmietanką i jeszcze chwilę gotujemy
• na oliwie przesmażamy do zeszklenia dwa rozgniecione ząbki czosnku, dodajemy całe liście szpinaku, obsmażamy, doprawiamy solą i pieprzem
• wyjmujemy polędwiczki z pieca, kroimy na desce na grube plastry w poprzek włókien
• kładziemy na talerzu podsmażone liście szpinaku, na to plastry polędwiczki, polewamy wszystko sosem, przybieramy pokrojonymi w ćwiartki pomidorkami i listkami mięty