Wędzona szynka z pieczonymi gruszkami Opublikowano: 14-07-2009 Składniki: • 2–3 twarde gruszki • 20 goździków • 2 cebule szalotki • 3 łyżki miodu • 2 limonki • 2 gałązki rozmarynu • 100 g szynki lub polędwicy wędzonej • sól, pieprz, oliwa • w gruszki wbijamy goździki, owijamy owoce folią aluminiową i pieczemy w temperaturze 160ºC przez ok. 30 minut • na patelni rozpuszczamy miód, dodajemy szalotki pokrojone w ćwiartki, przesmażamy • dodajemy sok z obu limonek i kilka plastrów limonki, redukujemy i na koniec dodajemy parę goździków i rozmaryn • wyjęte z pieca gruszki kroimy w ósemki usuwając gniazda nasienne • układamy na talerzu, na tym kładziemy szynkę lub polędwicę wędzoną, pokrojoną w bardzo cienkie plasterki • polewamy sosem, dekorujemy listkami świeżych ziół Dobra rada: • najlepszy do sosu będzie delikatny miód akacjowy Przygotował Karol Okrasa