Carpaccio z półgęska z pesto z rukoli Opublikowano: 14-07-2009 Składniki: • 50 g sałaty rukoli • 1 łyżka miodu • 1 mały oscypek • 1 półgęsek • 1 cytryna • 50 g orzechów włoskich i laskowych • 2 obrane pomidory • ½ łyżeczki oliwy truflowej • świeża bazylia • sól, pieprz, oliwa • półgęsek kroimy na pół, następnie maszyną do krojenia lub bardzo ostrym nożem na cieniutkie plasterki • plasterki półgęska kładziemy na wysmarowany oliwą talerz (aby plastry mięsa nie kleiły się do talerza) i polewamy cieniutko miodem i oliwą truflową • obrane ze skórki pomidory kroimy na ćwiartki, wyciągamy gniazda nasienne i kroimy wzdłuż każdą ćwiartkę • przekładamy do miseczki, dodajemy posiekane listki bazylii, czosnek w plasterkach, sól, pieprz, polewamy oliwą, dokładnie mieszamy i odstawiamy • do miksera wkładamy rukolę, parę listków bazylii, ząbek czosnku, orzechy, zalewamy oliwą i miksujemy wszystko na gładką masę • doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną miodu i sokiem z cytryny, miksujemy i odstawiamy • na talerzu obok plastrów półgęska układamy marynowane pomidory, polewamy wszystko pesto i sokiem z cytryny, całość posypujemy tartym oscypkiem Przygotował Karol Okrasa