Parówkowe szaszłyki z leczo Opublikowano: 15-07-2009 Składniki: • 3 kolorowe papryki • 1 cebula • 2 pomidory bez skórki • ½ ananasa • 1 łyżka masła • 1 cytryna • 2 ząbki czosnku • 2 parówki • 1 pęczek świeżej kolendry • 1 łyżka sosu ostrygowego • sól, pieprz, oliwa • szpadki do szaszłyków • parówki tniemy na kawałki pod lekkim skosem, ananasa obieramy ze skóry i kroimy w grubą kostkę • na drewniane szpadki nabijamy na przemian kawałki ananasa i parówek, przekładamy do żaroodpornego naczynia, doprawiamy pieprzem i oliwą • wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez 5-6 minut • papryki kolorowe, cebulę i pomidory kroimy w grubą kostkę, czosnek w plasterki • do rondla lejemy oliwę i wrzucamy paprykę, cebulę i czosnek; smażymy do zeszklenia cebuli • dodajemy pomidory i startą skórkę ze sparzonej i wyszorowanej cytryny, dusimy do miękkości • doprawiamy sosem ostrygowym; pod koniec duszenia dodajemy masło i posiekaną kolendrę • wykładamy leczo na talerze, a na wierzch wyjęte z pieca szaszłyki Przygotował Karol Okrasa