Owocowe płatki z jogurtem Opublikowano: 15-07-2009 Składniki: • 250 ml jogurtu naturalnego • 100 g świeżych truskawek • 100 g świeżych malin • 50 g świeżych jagód • 2 limonki • 1 łyżka ziaren słonecznika • 2 łyżki płatków owsianych z suszonymi owocami • 1 łyżka orzechów laskowych • 2 łyżki cukru pudru • 1 pęczek świeżej bazylii • truskawki tniemy na ćwiartki (jeśli mamy większe owoce, takie jak jabłka czy gruszki, też kroimy je w drobniejsze kawałki) • do naczynia wlewamy jogurt, dodajemy cukier puder, posiekaną bazylię i sok z limonki • miksujemy wszystko na gładko • płatki owsiane z owocami mieszamy z ziarnami słonecznika i rozgniecionymi orzechami • wykładamy je na talerz, dodajemy owoce (jagody, truskawki, maliny) i zalewamy zmiksowanym jogurtem; posypujemy posiekanymi orzechami Dobra rada: • zamiast jagód, malin czy truskawek możemy użyć innych owoców sezonowych (jabłka, gruszki, jeżyny) lub takich, jakie mamy pod ręką Przygotował Karol Okrasa