• 250 g szparagów • 1 kolorowa papryka • sałata rukola do dekoracji • 10 plasterków szynki parmeńskiej • 150 ml białego wytrawnego wina • świeży tymianek • 2 ząbki czosnku • 150 g masła • 100 g białego twarogowego sera • sól, pieprz, oliwa z oliwek
• szparagi obieramy ze skórki (do wysokości ok. 5 cm przed główką), wyrównujemy końcówki i gotujemy do miękkości w posolonej wodzie; wyjmujemy, studzimy
• po dwa szparagi zawijamy ściśle w plasterek szynki parmeńskiej
• smażymy chwilę na rozgrzanej oliwie z obu stron, tak aby szynka była chrupiąca
• na tę samą patelnię, na której smażyliśmy szparagi, wrzucamy resztę szynki pokrojoną w cieniutkie paseczki, dodajemy zgnieciony czosnek, masło, wino, świeże listki tymianku, sól i pieprz
• chwilę smażymy, aby zredukować nadmiar płynu
• wkładamy szparagi z szynką i razem podgrzewamy przed podaniem
• paprykę czyścimy, kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na patelni na oliwie
• dodajemy rozgnieciony czosnek, sól, pieprz, na koniec świeże listki tymianku i rozkruszony w dłoni ser twarogowy; mieszamy
• na spód wykładamy ciepłą sałatkę z papryki, potem szparagi w szynce, polewamy sosem i ozdabiamy talerz listkami sałaty rukoli
Dobra rada:
• do gotowania szparagów można dodać odrobinę cukru