Pierwsza Edycja Konkursu Kuchni Polskiej ?Wczoraj i Dziś? już za nami
Opublikowano: 13-06-2009

13.06.2009 w Pułtusku odbył się I Konkurs Kuchni Polskiej „Wczoraj i Dziś”
Konkurs zorganizował Stefan Birek – szef kuchni Hotelu Lord, przy pomocy merytorycznej Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Współorganizatorem Konkursu był Hotel *** Zamek w Pułtusku Dom Polonii wraz z szefem kuchni Krzysztofem Sutkowskim.
Impreza została objęta honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi,
Założeniem i najważniejszym celem organizatorów było propagowanie Kuchni Polskiej oraz promowanie producentów polskiej żywności.
Do zawodów stanęli:
1. O godz. 08.00 Uczniowie szkół Gastronomicznych z całej Polski
2. O godz. 11.30 Profesjonaliści.
3. O godz. 14.00 Widzowie programu Kawa czy Herbata,
4. O godz. 15.00 Aktorzy i dziennikarze
5. O godz. 16.30 Motocykliści z Gold Wing Club of Poland.
W kategorii Profesjonaliści Uczestnicy mieli za zadanie przygotować w ciągu 90 minut 11 talerzy dania głównego z polędwiczki lub schabu z dzika i grzybów
Zwyciężyła drużyna z Restauracji Papu w Warszawie – Daniel Gołębiewski i Paweł Wojtkowski
II miejsce – Robert Wojnarowski i Paweł Wiśniewski z Hotelu Jan III Sobieski w Warszawie
III miejsce zajęli Dariusz Borysiak i Sławomir Maliszewski z Windsor Palace Hotel w Jachrance
Mistrzowie otrzymali medale, puchary, dyplomy i nagrody ufundowane przez sponsorów
Pozostali uczestnicy konkursu profesjonalistów to:
Daniel Żur i Przemysław Kończyński z Hotelu Artis w Zamościu
Marcin Jabłoński i Patryk Młynarczyk z Restauracji Dolce Vita w Bydgoszczy
Piotr Kwiatosz i Łukasz Bartosiakz Restauracji Tamara-Cafe w Lublinie
Michał Górecki i Rafał Zankowski z Hotelu Boss w Warszawie
Paweł Durda i Maciej Pluta z Hotelu Novotel Kraków Centrum
Damian Kupis i Sebastian Sowiński z Restauracji Secesja w Gliwicach
Wszyscy otrzymali medale, dyplomy i nagrody ufundowane przez sponsorów
Podobne zadanie konkursowe otrzymali uczniowie szkół gastronomicznych – w ciągu 90 minut przygotowywali danie główne w oparciu o polędwiczkę lub schab z dzika i grzyby, musieli przygotować po sześć porcji dań konkursowych
W kategorii Uczniowie
I miejsce zdobyli Arkadiusz Wilamowski i Maciej Siąkowski z Zespołu Szkół Ponad gimnazjalnych w Łodzi
II miejsce na podium otrzymali Marek Janiszewski i Michał Pytka z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Warszawie przy ul. Poznańskiej,.
III miejsce w konkursie uczniów zajęli David Tylec i Paweł Krysiak z Zespołu Szkół ze Szczecina
Pozostali uczestnicy konkursu to:
Maciej Krawczyk i Karol Pietrzak z Zespołu Szkół Hotelarsko -Turystyczno-Gastronomicznych nr 1 w Warszawie
Tomasz Michalski i Michał Gniadek z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Warszawie przy ul. Poznańskiej
Mateusz Wichrowski i Maciej Grabowski z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie przy ul. Majdańskiej
Marcin Oleksiak i Łukasz Puścizn z Zespołu Szkół w Wyszkowie,
Norbert Rutkowski i Tomasz Kalbarczyk z ZSGH w Warszawie przy ul. Poznańskiej
Damian Marcinkowski i Piotr Pisera z Zespołu Szkół Hotelarskich w Pułtusku.
Oprócz konkursów dla Uczniów i Profesjonalistów odbyły się równolegle zawody kulinarne dla :
-Amatorów-Widzów
-Motocyklistów z Klubu Gold Wings of Poland
-Dziennikarzy i Aktorów
Wszyscy uczestnicy otrzymali MAGICZNY KOSZYK W KTÓRYM ZNALEŻLI:
– Polędwiczka wieprzowa -1kg
– Wędzony boczek w plastrach 12- plasterków.
– Śmietana Łowicz 30%
– Ser Lazur –Pleśniowy
– Ser Grillowy CEKO
– Ser Smakowy z firmy Łowicz
– Zioła Svedeponic
– Ziemniaki (podgotowane) – Zbyszko
– Przyprawy Kotanyi
– Bukiet Warzyw ( Czosnek, papryka kolorowa, cukinia zielona, cebula czerwona, pomidor, pieczarki) z firmy Zbyszko
– Olej
Oraz ten sam sprzęt techniczny – Amatorzy musieli w ciągu 50 minut przygotować jakąś potrawę z tych właśnie produktów.
Konkurs dla amatorów-widzów programu TVP1 kawa czy herbata pt. Rodzinne potyczki kulinarne – Polskie danie z rusztu. Wystąpiły w nim rodzinne dwuosobowe ekipy, które wysłały swój przepis do konkursu telewizyjnego. Z pośród wszystkich nadesłanych przepisów Kapituła Konkursu wyłoniła trzy najlepsze, które zakwalifikowani zaprezentowali w finale.
Konkurs wygrali Beata i Marek Przybyszowie.
Drugie miejsce przypadło Państwu .Teresie i Tadeuszowi Staniewskim
Na trzecim miejscu Pani Eulalia Paszkiewicz z synem
Drużyny Motocyklistówktóre starowały w konkursie Kulinarnym wywodzą się z Klubu Gold Wing Club of Polandjeżdżą na motocyklach marki HONDA ( Mówią na siebie KREDENSIARZE w związku z niesamowitymi rozmiarami i kształtami kufrów przy ich motorach)
1. Marta Kondrat + Artur Kondrat
2. Iwona Barucka + Andrzej Barucki
3. Zofia Stabryka + Kazimierz Stabryka
4. Jadwiga Rychlik + Edward Rychlik
5. Marzena Lachowicz + Paweł Lachowicz
Zwycięscy to Państwo Marzena i Paweł Lachowiczowie
II miejsce Państwo Jadwiga i Edward Rychlik
III miejsce Państwo Marta i Artur Kondrat
Ostatni w kolejności odbył się konkurs dla Aktorów i Dziennikarzy
Zwyciężyła: Pani Agnieszka Morawska z wiadomości Lokalnych z Pułtuska
II miejsce zdobyli Dorota Osman i Marek Zając z TVP-1 kawa czy herbata
III miejsce w tej konkurencji zajął duet Emilia Krakowska i Rafał Patyra Wspaniała aktorka i dziennikarz sportowy.
Cały konkurs rozpoczął się w piątek 12.06.2009, o godz. 18.00 odbyła się odprawa dla wszystkich uczestników i składów członkowskich Jury, odprawę otworzył Stefan Birek, który przywitał Wszystkich przybyłych i wyjaśnił założenia i cele Konkursu.
Przewodniczący Składów Jury – Andrzej Bryk poprowadził dalszą część spotkania
Zostały omówione regulaminy oraz arkusze ocen sędziów technicznych, degustacyjnych i smakoszy. Następnie w sali zostali jedynie członkowie zespołów jury. Przypomniane zostały zasady sędziowania Fair Play. Zwrócona została uwaga na zachowanie sędziów w szczególnych sytuacjach np.: co zrobić jeżeli przerwany zostanie nagle dopływ energii elektrycznej zasilającej urządzenia gastronomiczne – sytuacja wynikła z przyczyn zewnętrznych, bez winy zawodników startujących w konkursie.
Ocena startujących drużyn podzielona została na poszczególne składy Jury :
PRZEWODNICZĄCY Jury – Andrzej Bryk
VICE PRZEWODNICZĄCY Jury-Adam Michalski
SEKRETARZ Jury-Mariusz Nowicki
DEGUSTACYJNE TECHNICZNE SMAKOSZY
Uczniowie
GODZINA 08.00 1 Birek Konrad
3 Dudziak Ryszard
4 Kraśkiewicz Piotr
5 Nowogródzki Stanisław
1.Łęgowski Zbyszek
2.Piorowski Marcin
1.Dobrowolska Karolina
2.Marek Zając
3.Osman Dorota
4.Justyna Hofman– Wiśniewska.
5.Gawarzyński Tomasz
Profesjonalności
GODZINA 11.30 1.Szulborski Krzysztof
2. Hołówka Waldemar
3. Staniszewski Leszek
4. Uśćiński Jarosław
5. Jacek Kempa
6. Grzegorz Parczewski
1. Kraśkiewicz Piotr
2. Żynel Arleta
1.Krakowska Emilia
2.Szymanderska Hanna
3.Grabarczyk Andrzej
4. Patyra Rafał
Motocykliści
Dziennikarze
i
Widzowie
GODZINA
14.00
15.00
16.30 1 Schliske Jacek
2. Birek Konrad
3 Chylińska Anna
4 Markuszewska Elżbieta
5. Zakrzewska Elżbieta
1.Łęgowski Zbyszek
2.Piorowski Marcin
3.Paweł Gajda
4.Szczygielski Piotr 1. Idzik Kazimierz
2.Swietliczna Agnieszka
3.Remigiusz Aleksander
4. Marek
Jezierski
5. Alina Missałła – Konopko
KONKURS NIE MIAŁ BY PRAWA ODBYĆ SIĘ, GDYBY NIE SPONSORZY
SPONSOR GŁÓWNY
– SIMENS – Sprzęt AGD do kuchni
SPONSOR GŁÓWNY i WSPÓŁORGANIZATOR
– Dom Polonii w Pułtusku
SPONSOR STRATEGICZNY
– WITEK’S
SPONSORZY ZWYCZAJNI
1.- Johnson Diversey – Czystość w gastronomii
2.- CEKO– Polskie sery
3.- Limito – Delikatesowe dary morza
4.- Orlemans – Mrożone Warzywa i produkty Warzywne Konvinians
5.- Farm Frites – Frytki
6.- Unilever – Rozwiązania dla gastronomii
7.- Lazur – Producent serów i przetworów mlecznych
8.- Ambasador – Komponenty dla cukiernictwa i piekarnictwa
9.- Łowicz – Przetwory mleczne
10.- Farutex – Mrożonki dla gastronomii
11.- Swedeponic – Świeże zioła
12.- Debic – naturalne Komponenty dla gastronomi
13.- Cheman – Uniformy, bielizna, hafciarnia dla Gastronomii
14.- Kotany’i– Przyprawy
15.- Piekarnia Szwajcarska Inter Europol – pieczywo dla gstronomii
16.- RM Gastro – urządzenia Gastronomiczne
17.- Smoker – Urządzenia do obróbki termicznej
18.- Broil King – Profesjonalne Grill
19.- Agros Nova – Soki i Napoje owocowe
20.- Gronex – Świeże Warzywa i owoce
20.- Bonduelle – Mrożone Warzywa i produkty Warzywne Convinians
21.- North Coast – Produkty Delikatesowe
22.- Zbyszko – Warzywa i owoce
23.- Skarby leśne – Wszystko co pochodzi z leśnego runa
24.- Dilmach – Herbaty gatunkowe
25.- Meridon – Koncentraty soków najwyższej
26.- Prowincja – produkty z dziczyzny i runo leśne
27.- Nestle Ice Cream – Lody
28.- Akcent Catering – Pełny Zakres usług Cateringowych
29.- Gold Wings of Poland – Klub motocyklistów na Hondach
30.- Dino Team – Oprawa muzyczna i nagłośnienie
31.- Prograf – Drukarnia cyfrowa
32.- Prowellness – Fotele Relaksacyjne
33.- Orkiestra Dęta Nadbużańska z Wyszkowa
34.- Hotel Lord
Organizatorzy imprezy w Pułtusku zadbali o inne niespodzianki dla uczestników:
– Wszystkie ceremonie włącznie z dekoracją zwycięzców oprawiła muzycznie Nadbużańska Orkiestra Dęta
– Hanna Szymanderska podpisywała swoje Książki z przepisami Kuchni Polskiej
– Wjazd motocyklistów z Klubu GWP – na motorach marki Honda-
– Przejażdżki gondolami po Narwi
– Przejażdżki quad-ami po brzegach Narwi
– Próba bicia Rekordu Guinessa w gotowaniu Żurku 7100 L.
– Miasteczko Sponsorów ( pokazy sponsorów na stanowiskach)
Uroczysta kolacja podczas której odbyły się: – Pokaz barmański w stylu Free Style,
– Pokaz Iluzjonisty
– Wręczenie nagród dla wszystkich uczestników konkursu i zwycięzców
– Pokaz sztucznych ogni
– Aukcja dzieł sztuki Polskiej Grupy Carvingowej pracującej pod czujnym okiem Marka Rybackiego na rzecz Fundacji przy Centrum Zdrowia Dziecka na rzecz dzieci odżywianych inaczej.
– Dyskoteka poprowadzona przez DJ DINO – do białego rana.
Kapituła Konkursu Kuchni Polskiej „Wczoraj i Dziś” ze Stefanem Birkiem na czele pragnie podziękować :
– Panu Markowi Sawickiemu, Ministrowi Rolnictwa i Rozwoju Wsi za objęcie patronatu honorowego Konkursu Kuchnia Polska „Wczoraj i Dziś” oraz Panu Tadeusz Nalewajk Wice Ministrowi za obecność na Uroczystej Gali
– Wszystkim ekipom które podjęły wyzwanie i stawiły się do „walki” o miejsca na podium
– TVP1 – programowi Kawa czy Herbata, prezenterom Pani Dorocie Osman i Panu Markowi Zającowi za profesjonalne poprowadzenie Całej imprezy.
– Zarządowi OSSKiC za oddelegowanie Członków Zarządu, do prac w Jury
– Wszystkim sponsorom za pomoc materialną, techniczna i merytoryczną przy przygotowaniach i realizacji Konkursu –
BARDZO DZIĘKUJEMY I ZAPRASZAMY ZA ROK
– Technikum Hotelarskiemu im. Bolesława Prusa w Pułtusku za wsparcie Konkursu i przysłanie Młodzieży do pracy przy serwowaniu dań konkursowych – Podziękowania dla uczniów Klasy II: o kierunku – Technik hotelarz :
Natalia Wrońska, Martyna Barszcz, Wioleta Wąsowska, Magdalena Błaszkowska, Magdalena Kulesza, Justyna Prusinowska, Małgorzata Gorczyńska, Iwona Stępniewska Katarzyna Dorobińska, Joanna Grzelakowska, Piotr Kulaszewski
– Członkom wszystkich składów Jury Konkursu za wkład pracy i fair play
– Nadbużańskiej Orkiestrze Dętej za uświetnienie swoim występem Konkursu
– Zespołowi odpowiedzialnemu za ugotowanie 7100L Żurku w składzie :
1. Tomasz Gawarzyński – Unilever
2. Jacek Petryka -Unilever
3. Jacek Schliske – Szef Kuchni
4. Grzegorz Birek – Szef De Partie- Warszawski Hotel Hilton
5. Fotografowi – Lukasz Kamińskiemu za zorganizowanie profesjonalnego „studia” fotograficznego w plenerze i utrwalenie dla potomnych w doskonalej jakości i formacie – zdięc dań konkursowych
– Dyrektorom szkół i Kadrze Pedagogicznej Szkół Gastronomcznych z całej Polski za przybycie na Konkurs
– Wszystkim VIP-om w osobach :
Dobrowolska Karolina
Marek Zając
Osman Dorota
Justyna Hofman– Wiśniewska.
Krakowska Emilia
Szymanderska Hanna
Grabarczyk Andrzej
Patyra Rafał
Idzik Kazimierz
Świetliczna Agnieszka
Marek Jezierski
Krzystof Dąbrowski
– Klubowi Gold Wings of Poland na motorach marki Honda
– Burmistrzowi Miasta i gminy Pułtusk
– Dyrekcji Domu Poloni w Pułtusku z Panem Dyrektorem Naczelnym Adamem Bekiszem, Dyrektorowi Marketingu Krzysztofowi Lisieckiemu , Szefowi Kuchni Krzysztofowi Sutkowskiemu i Kierownikowi Gastronomii Michałowi Kiśielowi wraz z całym zespołem
oraz
– Komendantowi Policji w Pułtusku
-Patronom Medialnym
TVP1 Kawa czy Herbata
MENU SMAKOSZA – Miesięcznik
RESTAURATOR – Miesięcznik
GASTRONA.PL – Portal www
PAPAJA.PL – Portal www
KUCHARZE.PL – Portal www
GASTROMANIAK – Portal www
Oraz wszystkim Gościom przybyłym na tą wspaniałą plenerową imprezę.
Jury oceniło bardzo wysoko poziom Konkursów, na szczególną uwagę zasłużyli startujący uczniowie którzy byli bardzo dobrze przygotowani technicznie, organizacyjnie i merytorycznie -należy im się wielkie uznanie.
Podczas całego Konkursu prowadzona była AKCJA CHARYTATYWNA na rzecz Fundacji Dzieci Żywionych Inaczej – przy Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie. Zebrane zostało ponad 10.000tyś ( w tym Pan Marek Zając z Żona Olą i małą Zuzią przekazali 3000zł na zakup mini-pompy) Zebrane środki finansowe protokolarnie przekazano na zakup mini-pomp.
Wszystkim Darczyńcom Bardzo Serdecznie w Imieniu Chorych i potrzebujących dzieci – Dziękujemy.
Kapituła Konkursu Kuchni Polskiej Wczoraj i Dziś A.D.-2009
Stefan Birek