I Regionalne Świeto Ryby Hotel Anders 2009
Opublikowano: 06-06-2009

6 czerwca 2009 na terenach rekreacyjnych Hotelu Andres w Starych Jabłonkach odbyło się I Regionalne Święto Ryby Warmia Mazury Powiśle.
Organizatorem imprezy był Samorząd Województwa Warmińsko – Mazurskiego oraz firma Martom – Traveland Spółka z o.o.
W trakcie I Regionalnego Święta Ryby Warmia Mazury Powiśle odbywały się:
• „Konkurs na najlepszą potrawę rybną z Warmii i Mazur”, w ramach którego przyznawane były nagrody w kategoriach: Danie Główne Rybne, Regionalna Zupa Rybna
• Konkurs dla publiczności RYBKA
• „Konkurs gotowania zupy rybnej – "Warmińsko- Mazurski Kociołek Rybny” – dla przedstawicieli samorządów
• Prezentacja firm przetwórstwa rybnego i gospodarstw rybackich.
Uczestnikami imprezy były przedsiębiorstwa z terenu Województwa Warmińsko-Mazurskiego:
16 zakładów gastronomicznych, w tym 10 należących do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury Powiśle :
– Dom Restauracyjny „U Wokulskiego” Ostróda
– Karczma Warmińska Gietrzwałd
– Gospoda w Skansenie Olsztynek
– Hotel SPA Irena Eris Wysoka Wieś
– Siedlisko na Półwyspie Wierzba
– Pensjonat „Słoneczny Brzeg” Biskupiec
– Restauracja „Krys-Stan” Olsztyn
– Zamek Reszel Kreativ Hotel
– Smażalnia „Sandacz” Olsztyn
– Agroturystyka MARGOT Wilkasy
– „Młyn pod Mariaszkiem” Młyn Idzbarski
– Hotel Varia Działdowo
– „Gościniec” Głodowo
– Zajazd RADO Wierzbiny
– Hotel Rydzewski Ełk
-„ Źrebaczówka” Liwa koło Miłomłyna
8 gospodarstw rybackich i przetwórców :
– Gospodarstwo Rybackie SZWADERKI
– Zakład Rybacki w Suwałkach
– Gospodarstwo Rybackie Warlity
– Gospodarstwo Rybackie Mrągowo
– Gospodarstwo Rybackie Mikołajki
– PHU „Gościniec ”Głodowo
– Tradycyjna Wędzarnia Warmińska Kaborno
– Smażalnia „Sandacz” Olsztyn
oraz przedstawiciele 5 starostw powiatowych z Ełku, Mrągowa, Olsztyna, Ostródy i Węgorzewa.
Oto zwycięzcy konkursów:
Konkurs „Na najlepszą potrawę rybną”
w kategorii „Regionalna Zupa Rybna”
I. miejsce –„Młyn pod Mariaszkiem” z Młyna Idzbarskiego za „Flaki z węgorza”
II. miejsce – MARGOT z Wilkas za „Rosół z węgorza z kluskami”
III. miejsce – Hotel Rydzewski z Ełku za „Sielankę rybną”
Konkurs „Na najlepszą potrawę Rybną”
w kategorii „Danie Główne Rybne”
I. miejsce – „Siedlisko na Półwyspie„ z Wierzby za „Sandacza na zielono po mazursku”
II. miejsce – Hotel Rydzewski z Ełku za „Węgorza pieczonego w glinie”
III. miejsce – Zamek Reszel Kreativ Hotel z Reszla za „Sandacza pieczonego na puree selerowym”
Puchar Marszałka Województwa dla zdobywcy największej liczby punktów w obu kategoriach otrzymało
„Siedlisko na Półwyspie” z Wierzby
W konkursie publiczności najwięcej punktów i Puchar Publiczności otrzymała „Karczma Warmińska” z Gietrzwałdu za zestaw :”Flaczki z węgorza”, „Sandacz w sosie pokrzywowym” i „Pierogi nadziewane wędzoną sielawą”.
W konkursie „Konkurs gotowania zupy rybnej – Kociołek Warmińsko- Mazurski” brało udział 5 ekip ze starostw powiatowych.
I. miejsce i Puchar Marszałka Województwa zdobyła ekipa Starostwa Powiatowego z Olsztyna
II. miejsce i medal zdobyła ekipa Starostwa Powiatowego z Ostródy
III. miejsce i medal zdobyła ekipa Starostwa Powiatowego z Mrągowa