Łosoś opływający błękitem

Opublikowano: 27-07-2009

losos_oplywajacy_blekitem_resize.jpg

Składniki na 4 porcje:

•    115 g sera Lazur złocisty

•    8 dzwonków łososia ( porcje ok. 80g)

•    przyprawa do ryb

Sos:

•    300 g sera Lazur kremowy

•    200 ml śmietanki

•    przyprawa warzywna

•    sok z cytryny

•    przyprawa warzywna

Wykonanie:

1.W rondelku podgrzewamy serek Lazur kremowy, dodajemy śmietankę, przyprawę warzywną

i sok z cytryny do smaku. Sos możemy zagęścić zawiesiną z wody i mąki ziemniaczanej.

2. Łososia posypujemy przyprawą do ryb, układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w piekarniku ok.10 – 12 min. w zależności od grubości płatów w temp. 180ºC.

3. Pod koniec pieczenia rybę posypujemy startym serem Lazur złocisty i polewamy przygotowanym wcześniej sosem.

Przygotował: Arkadiusz Kuźniewski-szef kuchni Restauracji Lazur w Nowych Skalmierzycach