Łosoś opływający błękitem
Opublikowano: 27-07-2009
Składniki na 4 porcje:
• 115 g sera Lazur złocisty
• 8 dzwonków łososia ( porcje ok. 80g)
• przyprawa do ryb
Sos:
• 300 g sera Lazur kremowy
• 200 ml śmietanki
• przyprawa warzywna
• sok z cytryny
• przyprawa warzywna
Wykonanie:
1.W rondelku podgrzewamy serek Lazur kremowy, dodajemy śmietankę, przyprawę warzywną
i sok z cytryny do smaku. Sos możemy zagęścić zawiesiną z wody i mąki ziemniaczanej.
2. Łososia posypujemy przyprawą do ryb, układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w piekarniku ok.10 – 12 min. w zależności od grubości płatów w temp. 180ºC.
3. Pod koniec pieczenia rybę posypujemy startym serem Lazur złocisty i polewamy przygotowanym wcześniej sosem.
i sok z cytryny do smaku. Sos możemy zagęścić zawiesiną z wody i mąki ziemniaczanej.
2. Łososia posypujemy przyprawą do ryb, układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w piekarniku ok.10 – 12 min. w zależności od grubości płatów w temp. 180ºC.
3. Pod koniec pieczenia rybę posypujemy startym serem Lazur złocisty i polewamy przygotowanym wcześniej sosem.
Przygotował: Arkadiusz Kuźniewski-szef kuchni Restauracji Lazur w Nowych Skalmierzycach