Sałatka szefa
Opublikowano: 28-07-2009
Składniki:
• 2 słoiki sera Lazur błękitny sałatkowy (260g)
• 300g papryki (zielona, czerwona, żółta)
• 1 ogórek zielony
• 100g oliwek zielonych
• 100g oliwek czarnych
• 1 cebula czerwona
• 3 pomidory
Sos:
• 1 łyżka stołowa octu balsamicznego
• 2 łyżki stołowe musztardy
• 100ml oliwy z oliwek
• ½ ząbka czosnku drobno pokrojonego lub wyciśniętego
• cukier
• sól
• natka pietruszki
• bazylia
Musztardę, oliwę z oliwek, ocet balsamiczny mieszamy w takiej kolejności jak w/w wymienione. Następnie dodajemy czosnek, cukier, sól do smaku i energicznie mieszamy rózgą.
Wykonanie:
1. Paprykę kroimy w kostki ok. 1cm, ogórek, pomidory i cebulę w półksiężyce, oliwki na pół.
2. Musztardę, oliwę z oliwek, ocet balsamiczny dodajemy kolejno mieszając. Następnie doprawiamy czosnkiem, cukrem, solą do smaku i energicznie mieszamy rózgą.
3. Powstały sos łączymy z pokrojonymi warzywami i kostkami sera Lazur sałatkowy. Boki talerza obsypujemy natką pietruszki lub bazylią.
Przygotował: Arkadiusz Kuźniewski-szef kuchni Restauracji Lazur w Nowych Skalmierzycach